Procuratura Anticorupție a eșuat în lupta împotriva corupției politice, spune președinta Maia Sandu după tentativele de fraudare a alegerilor prezidențiale și a referendumului. Șefa statului și ceilalți membri ai Consiliului Suprem de Securitate, convocați luni de Maia Sandu, au recomandat Guvernului să propună schimbări pentru o mai bună funcționarea a Procuraturii Anticorupție. Deocamdată, nu este clar dacă este vizată șefa instituției, Veronia Dragalin.
,,Trebuie să recunoaștem că schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate. Sugestia, recomandarea Consiliului Suprem de Securitate către Guvern a fost să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupție, pentru că am văzut un eșec total din partea acesteia pe lupta împotriva corupției mari și, mai ales, împotriva corupției politice’’, a spus Maia Sandu.
Procuratura Anticorupție a dat vina pe lipsa de personal pentru eșecurile menționate de președinta Maia Sandu. Într-un comunicat de presă, instituția menționează că mai duce lipsă de un sediu adaptat necesităților, dar și de tehnică specială pentru investigații. Totodată, Procuratura Anticorupție mai susține că, în urma unor modificări legislative intrate în vigoare în acest an, nu mai este abilitată cu investigarea corupției electorale.
Maia Sandu a mai reclamat și faptul că dosarele privind corupția politică sunt examinate cu întârziere.
,,Am discutat despre acțiuni care să prioretizeze examinarea cazurilor de corupție politică atât de către procuratură, cât și de instanțele de judecată. Știm că există mai multe dosare pe cazurile pe care le-am menționat, dar examinarea acestor cazuri durează. Tocmai de asta e nevoie să se vină, inclusiv, cu modificări la nivel de legislație, care să restrângă termenul de examinare pentru cazurile de corupție politică’’.
În context, Maia Sandu a vorbit despre necesitatea urgentării procesului de creare a Curții Anticorupție, o instanță de judecată care să examineze în mod special dosarele de corupție mare, dar și de corupție politică.
,,Am discutat încă o data despre nevoia de a adopta în lectură finală legea cu privire la crearea Curții Anticorupție și crearea acestei Curți în regim de urgență. Parlamentul urmează să mai aibă consultări publice pe marginea acestei legi în această săptămână, așa încât procese clare, transparente și mai ales, eficiente’’.
Instituțiile statului au descoperit mai multe scheme de fraudarea a alegerilor prezidențiale și ale referendumului. Printre ele, și cumpărarea de voturi cu bani transmiși prin intermediul unor bănci rusești. În septembrie, luna premergătoare scrutinului, polițiștii au documentat transferul a 15 milioane de dolari, iar în luna octombrie, transferurile investigate au ajuns la suma de 24 de milioane de dolari.
După primul tur al scrutinului prezidențial, Inspectoratul General al Poliției a anunțat că 500 de oameni au fost amendați pentru că „și-au vândut votul”. Banii transferați de Rusia ar fi fost folosiți pentru a influența rezultatul scrutinului electoral de către fugarul Ilan Șor, condamnat în Moldova la 15 ani de închisoare pentru fapte de corupție. Șor neagă acuzațiile.
Lasă un comentariu