Douăzeci și șase de milioane de puieți de diverse specii vor fi plantați pe o suprafață de 4000 de hectare. Ministerul Mediului și Agenția „Moldsilva” au lansat joi, 7 noiembrie, Campania Națională de Împădurire în satul Mălăiești, raionul Orhei, cu genericul „Generația Pădurii”. Aceasta este organizată al doilea an consecutiv. Campania vine în contextul în care Republica Moldova are cea mai mică rată de împădurire din Uniunea Europeană. Astfel, pe 16 noiembrie se va da startul împăduririi în satul Mălăiești, raionul Orhei, iar până la sfârșitul anului plantarea puieților se va desfășura în 440 de localități din țară. Autoritățile îndeamnă cetățenii să se alăture campaniei de împădurire pentru a construi un mediu înconjurător mai durabil pentru generațiile viitoare.
,,Prin acest program lansat la inițiativa președintei Moldovei Maia Sandu, ne propunem ca în următorii 10 ani să plantăm 145000 de hectare de pădure. Astăzi Moldova are cea mai mică rată de împădurire din Europa, iar prin realizarea programului de împădurire suprafața pădurilor din țara noastră va crește considerabil. Cu fiecare hectar împădurit, facem un pas către un viitor mai sigur, îmbunătățim calitatea aerului, protejăm biodiversitatea și contribuim la o Moldovă mai verde și mai rezilientă’’, a spus Sergiu Lazarencu, ministrul Mediului.
Autoritățile susțin că în acest an cea mai mare suprafață va fi împădurită în sudul țării. Aici vor fi plantați puieți pe o suprafață de 1200 de hectare.
,,În toamna curentă sunt pregătite terenuri cu o suprafață de peste 4000 de hectare dintre care pe terenurile primăriilor sunt peste 3300 de hectare și celelalte sunt în fondul forestier. În zona de nord pe terenurile primăriei în raioanele Briceni, Ocnița, Edineți, Sângerei, Glodeni, Fălești, Drochia, Soroca, Șoldănești, Rezina vor fi create noi păduri pe o suprafață de 940 de hectare. În zona de centru pe terenurile primăriilor raioanelor Călărași, Orhei, Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Hâncești, Criuleni, Anenii Noi, Ialoveni vor fi create noi păduri pe o suprafață de peste 1150 de hectare’’, a spus Victor Durbală, directorul general al Agenției Moldsilva.
Potrivit lui Victor Durbală, anual, 20% din numărul de puieți plantați nu se prind din mai multe motive, cum ar fi calitatea solului sau condițiile climaterice. Astfel, aceștia sunt înlocuiți în următorul cu noi soiuri de puieți.
În Republica Moldova, suprafața împădurită ocupă 11 la sută din teritoriul țării, pe când rata medie de împădurire în Uniunea Europeană este de aproape 38%. Până în 2032, autoritățile își propun să împădurească 25% din teritoriul țării, datorită Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor.
,,În luna septembrie curent, am semnat un acord istoric de finanțare cu Banca Europeană de Investiții în valoare de 200 de milioane de euro pentru a sprijini plantarea programul național de extindere și reabilitare a pădurilor. Această finanțare fără precedent ne va permite ca în următorii patru ani să plantăm 63 000 de hectare de pădure, să construim 30 de depozite de lemn pentru a ușura accesul oamenilor la masa lemnoasă, vom construi un centru semiologic și trei pepiniere moderne, dar și vom construi peste 265 de km de drum forestier’’, a spus ministrul Mediului.
Cei care doresc să planteze copaci în cadrul campaniei sunt așteptați de Ministerul Mediului și Agenția Moldsilva să se alăture până la sfârșitul anului. Înscrierea se poate face online pe site-ul Agenției Moldsilva sau la telefon.
Lasă un comentariu