NOUTĂȚI

Schimbarea temperaturii a dus la creșterea numărului de pacienți cu viroze. Într-o săptămână au fost înregistrate 4209 cazuri de infecții respiratorii

Compus de Redacția STAR

Odată cu schimbarea vremii, a crescut și numărul pacienților cu infecții respiratorii, iar la cabinetele medicilor de familie s-au format cozi. Timp de o săptămână, la Centrul Medicilor de Familie nr. 2 din sectorul Botanica al Capitalei s-a înregistrat o creștere de peste 20% a cazurilor de viroze respiratorii acute în rândul copiilor cu vârsta de până la 3 ani.

Iulia are 7 ani și tușește de două săptămâni. Pentru a-i ameliora tusea, mama i-a administrat preparate de sine stătător. Mama fetei povestește că, de la o zi la alta, tusea devine tot mai chinuitoare, în special pe timp de noapte.

,, Am încercat să-i dau sirop de tuse, infuzii din plante, dar nu i-au ajutat. Am decis sa mergem la medic, să dăm analize suplimentare pentru a ne convinge că totul e bine. Dar tusea și guturaiul continuă. Vom urma tratamentul’’.

Tatiana Jantuan, medic de familie, afirmă că, din păcate, foarte mulți părinți încearcă să trateze copiii la domiciliu, administrând preparate fără a consulta un specialist, iar ulterior aceștia ajung la medic cu complicații, precum bronșite, sinusite, otite și pneumonii. Astfel, copiii sunt nevoiți să fie supuși mai multor investigații de laborator pentru a fi diagnosticați corect

,,Sunt părinți că se adresează tardiv în proporție 20 la sută unde noi vedem că au deja pneumonie din start fără a mai aplica tratament pentru viroze, fiindcă au fost automedicație incorecte din start cu antibiotice, cu siropuri de tuse cu inhalații ne adecvate, preparate care nu sunt bune pentru inhalat’’.

Unii părinți spun că sunt atenți la fiecare simptom și se adresează la timp la medic. Marina a venit la cabinetul medicului de familie cu fetița de 6 luni. Mama spune că, pentru prima dată, micuța are semne de viroză și, din acest motiv, s-a adresat imediat medicului pentru a evita unele complicații.

,, Până acum nu am avut nici o viroză nu am avut nimic doar acum am văzut că un pic năsucul. Tot ce e posibil să fie de la vânt, de la curent, dar poate să fie și de la fetița mai mare că are 4 ani care umblă la grădiniță și poate ne-a adus de acolo un pic de răceală de viroză. Am venit din timp pentru că e foarte micuță și ne facem griji’’.

,,Am un copil de 2 și 4 ani și un pic nasul e înfundat și vin la medic, fiindcă dacă vin mai devreme oprim bolile mai grave. O fost cazuri că ați avut complicații că ați neglijat să veniți din primele zile la medic? Nu, mereu am apelat prin primele zile și am apelat, cu tratamentul de la medic și atât nu am avut nevoie de spitalizare sau altceva’’.

,,Am venit din cauza unei viroze, gâtul e roșu, complicații la ureche, s-a astupat urechea. Probabil din cauza temperaturilor scăzute. DVS ați venit de la primele simptome? Da, da, noi nu rămânem acasă, cum avem o mică problemă ne adresăm la medic, nu așteptăm’’.

Nu frigul, dar umiditatea scăzută a aerului declanșează primele semne de răceală, afirmă medicii.

,,În primele trei zile să stea acasă, să se hidrateze mai mult să facă spălături nazale, iar în cazul necesar să administreze antipiretice, dacă în trei zile nu se ameliorează simptomatica să se adreseze la medic, aceasta e pentru copii de la un an și în sus. La sugari la primele semne de viroze este obligatoriu să vină la medicul de familie chiar în ziua apariției primelor simptome fiindcă la sugari apariția semnelor sunt imprevizibile și dinamica se schimbă de la oră la oră’’.

Potrivit datelor oferite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în perioada 28 octombrie – 3 noiembrie, au fost înregistrate 4209 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, iar peste 60% dintre acestea sunt în rândul copiilor.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu