NOUTĂȚI

Scrutinul din 3 noiembrie s-a desfășurat fără încălcări majore, chiar dacă Rusia și-a intensificat încercările de a interveni în procesul electoral din Moldova

Compus de Redacția STAR

Scrutinul prezidențial din 3 noiembrie s-a desfășurat cu succes și fără încălcări majore în pofida faptului că Federația Rusă și-a intensificat încercările de a interveni în procesul electoral din Republica Moldova, au declarat luni reprezentanții misiunii OSCE. Printre tendințele pozitive ale turului doi de scrutin, observatorii au remarcat reducerea utilizării resurselor administrative în campania electorală, precum și desfășurarea dezbaterilor între candidați.

,,Cea de a doua rundă a alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie a fost administrată eficient și profesional și a oferit tuturor alegătorilor o alegere între alternative politice adevărate, candidații au avut posibilitatea de a avea parte de o campanie liberă, dar această campanie a fost de asemenea marcată de mai multe retorici negative de pe întreg spectrul politic care vizează ambii concurenți’’, a spus Lucie Potuckova, coordonatoarea specială și lideră al observatorii pe termen scurt al OSCE.

Observatorii au remarcat că mass-media a devenit un câmp de luptă pentru candidați, iar numeroase încălcări au fost observate chiar în rândul instituțiilor media, care nu au reflectat întotdeauna în mod corect și echidistant evenimentele legate de candidați.

,,Din păcate, am văzut ce eforturi semnificative de a interveni în aceste alegeri au fost întreprinse de diverși actori, inclusiv de entități legate de Federația Rusă de către oligarhii ruși și alte grupuri de sprijin cu afiliere rusă. Vrem să mulțumim poporului Moldovei pentru că au putut să se dedice și să vină la alegeri și să își exprime votul într-un număr record, determinarea autorităților moldovenești și a persoanelor, cetățenilor de a proteja integritatea și democrația și în al doilea tur’’, a menționat Marta Temida, europarlamentară.

Observatorii OSCE au semnalat și încercări de cumpărare a voturilor, despre care au raportat forțelor de ordine. Se presupune că în aceste scheme de corupție electorală ar putea fi implicați peste 140.000 de cetățeni. De asemenea, reprezentanții misiunii au subliniat că ambii candidați au fost supuși atacurilor pe rețelele de socializare, dar, în ciuda acestui fapt, nu au fost constatate încălcări directe din partea candidaților.

În total, peste 200 de observatori OSCE au monitorizat desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în Moldova și în străinătate. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu