Un număr record de moldoveni din diaspora s-au prezentat duminică la urne. Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a declarat luni, în cadrul unui briefing, că numărul alegătorilor de peste hotare, care au votat în turul doi al scrutinului prezidențial, este unul istoric. Potrivit sursei citate, peste hotare au votat mai mulți tineri decât seniori.
,,În cadrul celor 231 de secții de votare constituite peste hotare, inclusiv trei pentru votul prin corespondență și-au exercitat dreptul constituțional de vot 328 de mii 855 de alegători, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de votanți de la organizarea alegerilor peste hotare’’.
Comisia Electorala Centrală a declarat valabil scrutinul din data de 3 noiembrie, întrucât la turul II al alegerilor prezidențiale s-au prezentat peste 1 milion 600 de mii de alegători, ceea ce reprezintă peste 54% dintre cei înscriși în liste. Potrivit reprezentanților CEC cei mai activi alegători au fost cei de la secțiile de votare din Moscova-Federația Rusă, Brecia, Padova, Verona, Venezia- Italia, dar și de la București, România. De asemenea, autoritățile susțin ca au fost înregistrate un sir de incidente, cele mai multe fiind fotografierea buletinelor de vot și agitația electorală.
Chișinăuienii, care au venit duminică la urnele de vot, spun că își doresc un președinte care să mențină pacea în țară.
,, Pentru viitorul nepoților și să fie pace. Noi așteptăm să fie pace să nu fie război’’.
,, Să trăim într-o Moldovă mai prosperă. Copii noștri să aibă un viitor și să fim încrezuți în ziua de mâine’’.
La cei 76 de ani ai săi, doamna Valentina a venit să-și exercite dreptul la vot în cârje. Acesta spune că o face pentru a le oferi copiilor un viitor mai luminos, aici acasă.
,, Pentru un viitor mai bun pentru copii și nepoți. Eu am o proteză la picior.
– Nici asta nu va împiedecat să veniți? – Nu. nu. Am venit pentru viitorul copiilor mei’’.
Unii moldovenii care au venit să-și aleagă viitorul președinte de țară spun că mai întâi au trecut pe la biserică apoi au mers la secția de votare.
,, Trebuie să ne rugăm la Maica Domnului ca să aibă grijă de poporul nostru. Poporul nostru a fost întotdeauna un neam creștin. Așteptăm ca să dezvolte economia mai mult ca să se întoarcă și ai mei trei copii de peste hotare’’.
,,Am votat pentru ca Moldova să fie o țară prosperă, o țară frumoasă ca să avem Europa acasă. Așteptările mele este că viitorul președinte să ne reprezinte țara și să facă serviciul așa cum crede cel mai corect’’.
,,Să fie președintele tuturor. Să fie un președinte corect și să fie un președinte care să ne reprezinte la justa valoare’’.
Și candidații înscriși în cursa electorală, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, spun că au au votat pentru dezvoltarea țării.
,,Eu am votat cu Moldova. Am încredere că cetățenii noștri vor alege bine pentru țara noastră. De fiecare dată au dus țara înainte și au protejat-o de rele. Azi ca niciodată trebuie să fim uniți, să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independența’’.
,, Pentru o Moldovă care respectă oamenilor săi. Indiferent de etnie, limba vorbită, religie, viziuni politice. Moldova care nu stă cu mâna întinsă, dar se dezvoltă în armonie cu relațiile din est și vest’’, a spus Stoianoglo.
Potrivit membrilor CEC în decurs de 48 de ore, consiliile electorale de circumscripție vor prezenta procesele verbale. La scrutinul de duminică, în turul doi al alegerilor prezidențiale pentru funcția de șef de stat s-au duelat Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Potrivit CEC, după procesarea a 100% a proceselor verbale, Maia Sandu a obținut 55.35%, iar Alexandr Stoianoglo a obținut 44.65% dintre sufragii.
Lasă un comentariu