NOUTĂȚI

Aproximativ 90% dintre locuitorii Moldovei au obiective financiare, dar doar puțin peste 21% dintre aceștia pun bani deoparte sau investesc pentru a le realiza

Compus de Redacția STAR

Aproximativ 90% dintre locuitorii Moldovei au obiective financiare, dar doar puțin peste 21% dintre aceștia pun bani deoparte sau investesc pentru a le realiza, arată un sondaj prezentat de Expert Grup. Majoritatea moldovenilor preferă să reducă cheltuielile sau chiar să nu facă nimic pentru a-și atinge scopurile. Cu ocazia Zilei Internaționale a Economisirii, sărbătorită pentru prima dată pe 31 octombrie 1924, am încercat să aflăm dacă locuitorii Chișinăului economisesc bani.

,, – Dumneavoastră încercați să economisiți sau nu?
– Încerc dar nu se primește.
– De ce nu se primește?
– Îmi place o viață confortabilă’’.

,,- Dumneavoastră încercață să economisiți bani?
– De obicei încerc.
– Ce faceți pentru asta?
– Nu fac cheltuieli în plus. Adică mă strădui să lăs bani pe cont, majoritatea fiind pe card desigur’’.

,,- Dumneavoastră încercați să economisiți bani?
– Încerc, atunci când este posibil.
– Și cum Dvs încercați, adică ce faceți pentru a economisi?
– Iată de exemplu eu acum mă duc la piața centrală, ca să cumpăr produsele alimentare acolo, fiindcă îs mai ieftine ca la piața de la Buiucani de exemplu și asta este o economisire’’.

Natan Garștea, directorul Departamentului Stabilitate Financiară al Băncii Naționale a Moldovei, explică faptul că mulți moldoveni consideră că economisirea presupune să rămână cu bani după ce au acoperit toate cheltuielile. Garștea susține că aceasta nu este o abordare financiară corectă.

,,În realitatea conform bunelor practici, conform sfaturi, conform înțelepciunii de viața – economisirile sunt o necesitatea și ar fi câteva scopuri principale cu care se fac aceste economii. Principal fiind un fond de urgență, ar fi economiile pentru pensie, ar fi economiile cu destinații speciale pentru diferite cheltuieli viitoare majore, cum ar fi reparații, călătorii, procurarea unui apartament sau mașini’’.

Expertul economic Stas Madan a remarcat că societatea moldovenească se confruntă cu două probleme: lipsa de informare a cetățenilor despre importanța economisirii și investițiilor, dar și lipsa unor oportunități atractive de investiții.

,,Avem nevoie pe de o parte să cultivăm aceasta cultura economisirii în rândul populației, care reușește să se economisească bineînțeles, pentru că din păcate asta-i sunt realitățile nu toți reușesc să economisească. Pe de altă parte autoritățile și alți actori din sistemul financiar la fel au aceasta obligație să-și depună efortul, ca instrumentele de economisire și de investiții să fie mai diversificate’’.

Locuitorii Chișinăului afirmă că, deși pun bani deoparte, de cele mai multe ori nu îi investesc, din diverse motive.

,,- Ceea ce ține de investiții Dvs încercați și să investiți, sau n-ați gândit despre asta?
– Cu părere de rău în domeniul ăsta nu cunosc prea mult din cauza asta nu prea investesc’’.

,,Nu sânt economiile acestea cu așa volum ca din mărunțușuri să-ți poți să investești să-ți faci careva depozite, ele sânt economisiri de moment’’.

,,– Să cheltuiești rațional este un obicei bun.
– Dar v-ați gândit poate să investiți undeva?
– În imobiliare.
– Și ați reușit?
– Trebuie să muncim mai mult, să muncim mai mult’’.

Experții susțin că locuitorii Moldovei au două opțiuni de bază pentru a face investiții – depozitul bancar și obligațiunile de stat sau cele municipale. Rata dobânzii la depozitele bancare depinde de nivelul inflației în țară, suma investită și perioada depozitului, iar în funcție de inflația prognozată pentru anul 2024, dividendele pot varia de la 1% la puțin peste 5%. Obligațiunile municipale disponibile în Chișinău, Ceadîr-Lunga și Sîngerei, precum și obligațiunile de stat, reprezintă o investiție puțin mai avantajoasă, oferind un randament de până la 6% pe an.

Dumitru Budianschi, președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, afirmă că pentru a crea oportunități mai atractive de investiții pentru cetățeni, este necesară implicarea atât a statului, cât și a mediului de afaceri și a băncilor. Budianschi consideră că una dintre soluții ar fi investițiile în întreprinderi private, cu dividende mai mari.

,,Problema de dezvoltarea pieței poate fi abordată doar prin acordare unei atenției foarte mari emitenților, adică businessului. Cum businessul poate să vină pe piața de capital să se împrumute de la cetățeni, asta este cea mai mică parte, de la care de regulă să împrumute businessul, dar de la instituțiile financiare’’.

Conform datelor oficiale din septembrie 2024, suma totală a economiilor cetățenilor Republicii Moldova din bănci este de 71,7 miliarde de lei, dintre care 51%, adică 37 de miliarde, reprezintă depozite pe termen fix cu dividende. Investițiile moldovenilor în obligațiuni sunt estimate între 5% și 10% din cele 28,5 miliarde de lei investite în acest an. În 2023, moldovenii au obținut dividende de 3,2 miliarde de lei, ceea ce constituie 2,9% din venitul total impozabil al populației Moldovei. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu