Validarea referendumului republican constituțional prin care în Constituție va fi consfințit parcursul european al țării este calificată drept o bătălie câștigată de primele persoane în stat. În timp ce unii experți consideră că aceasta va aduce multe avantaje țării noastre și avertizează că nu este importantă doar modificarea, ci și respectarea legii supreme, alții critică modul în care este modificată Constituția.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a cerut la sfârșitul anului trecut organizarea plebiscitului, a declarat că a fost câștigată ,,această bătălie și obiectivul nostru a fost îndeplinit. Este meritul vostru, dragi cetățeni – datorită votului vostru, am fost mai puternici decât furtul lor”, a punctat Maia Sandu pe Facebook. Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, subliniază că o ,,prevedere constituțională este un pas esențial, dar nu garantează îndeplinirea obiectivelor constituționale”.
,,Multe din Constituții din această lume au prevederi care conțin norme democratice, dar nu sunt respectate pentru că anumiți dictatori sau autocrați au reușit să deturneze voința poporului, să ignore Constituția. Și pentru Republica Moldova, pericolele în viitor rămân. Avem această Constituție cu noi prevederi legate de Uniunea Europeană, dar în continuare va fi la fel de important să votăm în continuare pentru lideri care vor să respecte Constituția. Vor respecta alegerea poporului”.
Iar expertul în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.md, Andrei Curăraru, susține că această decizie istorică prin care poporul a schimbat Constituția va avea efecte pozitive, inclusiv asupra parcursului european al țării noastre.
,,Efectul imediat se va simți și în proiecte europene, în baza proiectului Von der Leyn și tot ce înseamnă diplomație și respect față de țară noastră, și în contracararea războiului hibrid dus de Rusia”.
De cealaltă parte, fostul secretar de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, a criticat modul în care este modificată Constituția.
,,Confirmând rezultatele referendumului Curtea Constituțională a deschis cutia Pandorei. Constituția a devenit extrem de vulnerabilă în fața unui eventual aventurier populist, care ar putea folosi această cale pentru a schimba sistemul de guvernare, astfel încât să faciliteze calea pentru instaurarea unui regim totalitar. Sper ca elitele vor da dovadă de înțelepciune, vor conștientiza gravitatea problemei și vor identifica soluții, pentru a evita acest pericol” , a notat Nicolae Eșanu pe internet, susținând că ,,cel mai simplu este să se modifice Constitutia cu o prevedere care ar stipula expres ca referendumul constituțional poate fi organizat doar după votarea proiectului de lege în Parlament, cu majoritatea prevăzută de Constituție. Anterior, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, care nu recunoaște rezultatul pozitiv al referendumului, a anunțat că va organiza un alt plebiscit pe tema UE în 2025, an în care, susține el, PAS nu va mai fi la guvernare în urma alegerilor parlamentare. Partidul condus de fostul președinte de țară a boicotat referendumul.
Lasă un comentariu