NOUTĂȚI

Învățământ lituanian la nivel superior. Acesta a trecut prin reforme mari odată cu parcursul european al Lituaniei

Compus de Redacția STAR

Sistemul de învățământ lituanian a trecut în ultimele două decenii de apartenență la UE prin reforme benefice atât pentru studenți, cât și profesori. În timp ce curricula a fost modernizată, incluzând printre altele competențe digitale, gândire critică și alte abilități esențiale în prezent, cadrele didactice au adaptat noi metode de predare, participând la programe de formare și dezvoltare profesională. Acum universitățile sunt atractive atât pentru tinerii din țară, cât și din străinătate. În reportajul ce urmează vă arătăm cum s-a dezvoltat Universitatea de Management și Economie, o instituție de învățământ superior din Vilnius.

Universitatea de Management și Economie din inima Vilniusului oferă condiții la nivel înalt atât pentru studii, cercetare, cât și pentru relaxare.

Studenții se pot pregăti pentru ore sau examene în spații comune sau individuale, precum aceste camere. Acestea sunt dotate cu două mese și două scaune. Ei pot sta aici toată ziua, dar pentru a avea acces trebuie să facă rezervarea pe internet.

În prezent 2.334 de studenți își fac studiile în cadrul universității. Printre ei sunt 239 de tineri din diferite țări, în special europene, dar și din alte state, precum India, Filipine sau SUA. Dar conducerea instituției de învățământ nu pune accent pe cantitate, ci pe calitate. Iar tinerii, care plătesc o taxă anuală de studii- de câteva mii de euro- sunt aleși în baza notelor, dar și a prestației în timpul unui interviu desfășurat de mai mulți profesori.

,,Scopul nostru principal este să ne preocupăm ce fac studenții după absolvire. Dacă ei obțin un job și o carieră bună după absolvire, noi avem indirect un feedback bun”, a spus Dalius Misiunas, director ISM.

Tinerii care ajung să învețe aici spun într-un glas că au parte de studii la un nivel înalt.

,,Nu am ales să studiez în afara Lituaniei pentru că aici avem o infrastructură bună a învățământului și este confortabil să studiezi aici”.
Printre studenți este și acest tânăr care a venit tocmai din Sri Lanka.

,,În Lituania am parte de o calitate a studiilor la fel de bună ca în marile universități ale lumii, dar taxa aici este mult mai mică’’.

Și nu doar studenții sunt aleși riguros, ci și profesorii. Aceștia sunt motivați atât prin salarii atractive, cât și prin bonusuri financiare oferite la fiecare semestru în baza evaluării studenților, iar cei care acumulează un punctaj destul de mic riscă să rămână fără loc de muncă. Vida Skudiene este director al programului de management al inovației și tehnologiei al instituției de învățământ. Profesoara, care a început să lucreze încă în perioada sovietică, spune că a crescut cel mai mult în carieră după aderarea la UE, având posibilitatea să învețe metode de predare de la cei mai buni profesori din lume cu care a interacționat fie la programe internaționale, fie în cadrul instituției.

,,Am început să avem profesori din SUA care ne-au învățat pe noi alte metode de predare, precum dezbatere sau cazuri analitice, iar această schimbare a adus sistemul de învățământ superior din Lituania într-o eră nouă”.

Pe lângă asta, Vida Skudiene a uitat de grija banilor, având un salariu care-i permite să ducă o viață bună.

,,Am economii și mă simt de parcă pot face orice, dar acest sentiment nu era înainte, în perioada sovietică, când magazinele noastre erau goale. Nu cunosc de câte ori a crescut salariul, dacă mă întrebi, cred că de 10, 20, 30 de ori de atunci pentru că din cauza inflației crește în fiecare an. Acest moment, salariul meu este în jur de 3000 de euro”.

Universitatea de Management și Economie a fost fondată acum 25 de ani. Deși este privată, a beneficiat de-a lungul anilor de fonduri europene, investite în inovare sau infrastructură IT, accentuează directorul Dalius Misiūnas.

,,Impactul asupra sistemului de învățământ este de mai multe tipuri odată cu aderarea la UE de acum 20 de ani. Dar principalul impact este posibilitatea de a fi parte a unei rețele mari și de a învăța de la alte state și un alt efect la fel de important este accesul la fonduri europene. Să fie modernizări, să fie investiții în infrastructură pentru a ajunge sau pentru a ne apropia de nivelul european și mai este o parte financiară consistentă oferită cercetării’’.

Iar acum instituția, alături de altele din Polonia, Croația, Luxemburg sau Germania este în proces de realizare a unei universități digitale, marele proiect fiind realizat, inclusiv din bani europeni.

,,Noi lucrăm împreună ca să creăm o universitate virtuală, iar studenții din toate universitățile țărilor participante pot învăța în cadrul ei. Acesta este doar un exemplu cum este încurajată cooperarea dintre universitățile europene, dar și cum sunt sprijinite”.

Acest material jurnalistic a fost produs în cadrul proiectului ,,Media4EUIntegration: Creșterea acoperirii mediatice a politicii externe și procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, implementat de către IPRE și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei și finanțat de Ministerul Federal German al Afacerilor Externe. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu