NOUTĂȚI

Un regulament și un plan de acțiuni ce prevede situațiile excepționale în sectorul gazelor naturale a fost aprobat de Guvern

Compus de Redacția STAR

Republica Moldova este pregătită pentru orice scenariu de pe piața gazelor. Un regulament și un plan de acțiuni ce prevede situațiile excepționale în sectorul gazelor naturale a fost aprobat, miercuri de Guvern. Documentul elaborat de Ministerul Energiei prevede șapte scenarii de risc în aprovizionarea cu gaze a țării noastre.

,,Transpunând la legislația europeană am racordat și reglementat procedurile cum se instituie o stare de urgență, care sunt nivelele de criză, care sunt gradele de intervenție. Aici, unul dintre elementele importante este afectată funcționarea pieței, nu este afectată funcționarea pieței, care sunt atribuțiile diferitor instituții, ministerul, ANRE. Cum ne ocupăm de prevenirea riscurilor, cum definim scenariile și cum implementăm planul de acțiuni’’, a menționat Victor Parlicov,
ministrul Energiei.

Regulamentul și Planul de acțiuni prevede trei nivele de criză: situație de alertă timpurie, situație de alertă și situație de urgență.

Victor Parlicov a mai spus că în luna august compania Moldovagaz a făcut demersuri către Gazprom pentru a afla dacă furnizorul rus este dispus să utilizeze o rută alternativă de livrare a gazelor în cazul în care Ucraina nu va mai permite după 1 ianuarie tranzitul pe teritoriul său, însă deocamdată autoritățile de la Chișinău nu au primit un răspuns.

,,Ne pregătim de orice scenariu. Discuțiile care vizează tranzitul pe teritoriul Ucrainei după 1 ianuarie nu vizează doar Republica Moldova vizează și țările Uniunii Europene nu există o claritate în acest sens. În noiembrie va fi o perioadă în care vom ști dacă vor fi sau nu vor fi contractate capacitățile trimestriale pentru trimestru întâi a anului 2025 pentru transport pe ruta trans-balcanică. În decembrie este o posibilitate de a rezerva capacitățile lunare pe ruta trans-balcanică’’.

Acordul privind livrarea gazelor de către Rusia prin Ucraina expiră pe 31 decembrie 2024. Oficial Chișinăul nu mai folosește gaze rusești din octombrie 2022, dar Gazprom livrează gaze regiunii transnistrene prin intermediul Moldovagaz și Vestmoldtransgaz. Cea mai mare parte a gazelor furnizate de Rusia este folosită de Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan pentru producerea energiei electrice, care acoperă în prezent 80% din necesarul Republicii Moldova. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu