NOUTĂȚI

Partidul „Visul Georgian”, care ar avea legături cu Rusia, a câștigat alegerile parlamentare din Georgia. Opoziția susține că alegerile au fost fraudate

Compus de Redacția STAR

Partidul de guvernământ Visul Georgian, care ar avea legături cu Rusia, a obținut o victorie la limită la alegerile parlamentare din Georgia din acest weekend. Totuși, patru partide pro-europene principale de opoziție au refuzat să accepte rezultatul, susținând că alegerile au fost „fraudate” și au îndemnat oamenii să iasă la protest. Partidul „Visul Georgian”, despre care opoziția pro-europeană susține că este o marionetă a Rusiei, a obținut aproape 54% dintre voturi. În contextul în care sondajele arată că în jur de 80% dintre georgieni doresc să facă parte din Uniunea Europeană, rezultatele scrutinului sunt văzute ca o lovitură pentru cetățenii pro-occidentali, care au considerat scrutinul drept o alegere decisivă între Rusia și UE.

Partidul Visul Georgian va obține 89 din cele 150 de locuri în parlament, cu unul mai puțin decât în 2020, în timp ce patru partide de opoziție pro-occidentale vor avea în total 61 de locuri. Observatorii electorali, printre care cei delegați de OSCE au înregistrat mai multe nereguli, printre care, cazuri de mituire și de intimidare a alegătorilor și zeci de altercații și îmbrânceli în afara secțiilor de votare din întreaga țară.

Într-un videoclip devenit viral pe internet se vede cum o persoană introduce ilegal mai multe buletine de vot odată în urnă.

În contextul în care și exit-poll-urile au arătat o victorie a partidelor pro-europene, președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, care se află în opoziție, a anunțat duminică, într-o declarație de presă, că nu recunoaște rezultatul alegerilor parlamentare și a îndemnat oamenii să iasă luni seara la protest. Președinta pro-europeană a declarat că Georgia a fost „ținta unei operațiuni a Rusiei” pentru fraudarea alegerilor.

„Aceste alegeri nu pot fi recunoscute, deoarece acest lucru ar echivala cu legitimarea influenței Rusiei și acceptarea supunerii Georgiei față de Rusia.”

Însuși partidul „Visul Georgian” neagă orice acuzație că ar avea legături cu Kremlinul, și susține că este la fel pro-european și că alegerile s-au desfășurat corect.

„-Opoziția susține că ați falsificat rezultatele, deci ați fraudat alegerile. -Ei spun asta în fiecare caz, de fiecare dată. -Dar există o mulțime de rapoarte de fraudă electorală. -Nereguli se întâmplă peste tot, în orice țară, dacă vă uitați la rapoartele observatorilor internaționali”, a spus Irakli Kobahidze, prim-ministrul Georgiei.

Atât Uniunea Europeană cât și Statele Unite ale Americii au făcut apel la Comisia Electorală Centrală din Georgia și la alte autorități relevante să își îndeplinească datoria de a investiga și de a soluționa rapid, transparent și independent neregulile electorale raportate de observatori.

Într-o conversație telefonică președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis după alegerile din 27 octombrie un mesaj de susținere omologului său georgian, Salome Zurabișvili și a declarat că ,,Moldova este alături de toți georgienii care luptă pentru libertate, democrație și un viitor european’’.

Unul dintre primii lideri care a felicitat partidul învingător a fost premierul maghiar Victor Orban, un apropiat al președintelui Rusiei Vladimir Putin. „Visul Georgian” a fost felicitat și de Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova și actualul lider al Partidului Socialiștilor.

„Georgia știe cum să promoveze propria sa agendă politică și cum să impună respect tuturor partenerilor geopolitici. Felicitări majorității parlamentare patriotice. Noi, cei din Republica Moldova, avem ce învăța din lecția georgienilor în protejarea și promovarea interesului național”, a scris Igor Dodon.

Partidul „Visul Georgian”, condus din umbră de oligarhul pro-rus Bidzina Ivanișvili, a devenit din ce în ce mai autoritar în ultimii ani, adoptând legi similare celor utilizate de Rusia pentru a reprima libertatea de exprimare. În iunie, Bruxelles-ul a suspendat un ajutor financiar de zeci de milioane de euro destinat Georgiei și a stopat procesul de aderare al țării la UE din cauza unei legi privind „influența străină,” pe care a adoptat-o după modelul rusesc și care a provocat proteste în masă ce au durat săptămâni în șir. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu