NOUTĂȚI

Miniștrii Energiei din Moldova și România au semnat un acord de promovare a Start-Up-urilor din domeniul energiei

Compus de Redacția STAR

Promovarea start-up-urilor din domeniul energiei pentru îmbunătățirea securității energetice, tranziția la energia verde și dezvoltarea afacerilor, asta prevede un acord semnat joi la Chișinău de miniștrii Energiei din Moldova Victor Parlicov și România Sebastian Burduja. Potrivit acestuia, România va finanța startup-uri moldovenești din domeniul energiei verzi.

,,Noi vrem aici să facem aceasta colaborarea, astfel în cât să cuplăm posibilitatea de inovare din legislația noastră cu investițiile care pot veni și finanțările pe care putem obține prin intermediu mecanismelor create în România, pentru ca împreună să creăm, să dezvoltăm să plasăm pe piața și să accelerăm inovarea în sector energetic, în special pe tot ce ține de decarbonizare’’.

Parlicov a amintit că recent au fost operate o serie de modificări în legislația Republicii Moldova care au simplificat regulile de utilizare și vânzare a energiei regenerabile, iar acordul a fost semnat tocmai în contextul acestor modificări. La rândul său, Sebastian Burduja a subliniat că acordul semnat, combinat cu modificările din legislația moldovenească, ar putea deveni o „fabrică de unicorni”. „Unicornii” în mediul de afaceri sunt Start-Up-uri care au reușit să atingă o capitalizare de 1 miliard de dolari.

,,Pentru memorandum pe care semnăm astăzi, noi am pus la punct un program, îi spunem fabrica de unicorni, mi-am inspirat noi și din modelele altora. Companiile din domeniu energetic în general au posibilități, deci au suficiente fonduri pentru a susține start-up-uri. Și le-am îndemnat să constituie un prim-fond de inovare, să lansăm un apel, către Start-Up-uri să le putem finanța cu sume mici de la început, dar să le accelerăm modelele de business și să devină o soluție pentru energia viitorului’’.

Modificările operate în luna august limitează utilizarea și vânzarea energiei regenerabile. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu