Mii de întreprinderi mici și mijlocii din Moldova și-au crescut în ultimii 5 ani profitabilitatea, și-au modernizat afacerile și au început să exporte în țările Uniunii Europene, în cadrul proiectului EU4Business, care prevede sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii din țările partenere ale UE.
,,În aceasta perioadă mai multe companii au preluat experiența dar și cunoștințele necesare pentru a deveni mai competitivi odată cu integrarea Republicii Moldova în UE. Au găsit parteneri dar și au crescut exporturile au crescut numărul de angajați în cadrul companiilor prin diferite activități, cum ar fi întâlniri bilaterale, focus-grupuri, vizite de studiu’’, a spus Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie.
Harea a subliniat că aproximativ 66% din exporturile Republicii Moldova sunt orientate spre piața UE, iar acest procent crește în fiecare an. Adjunctul șefului misiunii UE în Moldova, Mate Csicsai, a adăugat că la aceste rezultate a contribuit și proiectul EU4Business – doar în 2023, peste 3.000 de întreprinderi mici și mijlocii din Moldova au primit sprijin din partea UE.
,,Prin aceste programe peste o mie IMM-uri a fost implicate în instruiri, s-au organizat de asemenea mese rotunde pentru a face schimb de experiențe pentru IMM-urile din mai multe țări. De asemenea am instruit IMM-urile anume pe dimensiunea exporturilor și extinderii businessului lor în alte țări din UE’’.
Prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că astfel de proiecte ajută mediul de afaceri din Moldova să se adapteze la legislația pieței libere a UE.
,,Noi aici în Republica Moldova dar și în țările din care ați venit Dvs, împreună construim un mediu de afaceri productiv, capabil să fie competitiv pe piața europeană, să aibă locuri de muncă bine plătite și corespunzător țările membre ale UE și partenerii cum sânt Republica Moldova să aibă beneficiu atât pentru mediu de afaceri cât și pentru cetățenii tuturor acestor țări’’.
Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, oamenii de afaceri și întreprinderile din Republica Moldova contribuie la integrarea europeană a țării, afirmă ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba.
,,Totul indică spre faptul că antreprenorii sunt probabil printre campionii integrării europene, sânt printre cei mai mari susținători ai integrării europene. Peste 75% din atreprenori din Republica Moldova înțeleg beneficiile și susține integrarea europeană. Peste 60% din antreprenori anticipează că afacerea lor va merge mai bine în doar următorul an desigur că cel puțin parțial datorită integrării europene și oportunităților care vin’’.
Proiectul EU4BUSINESS are drept scop dezvoltarea afacerilor în Moldova, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan și Georgia prin schimb de experiență și stabilirea de legături comerciale cu antreprenori din țările Uniunii Europene, precum și prin investiții conexe în întreprinderile mici și mijlocii din aceste țări. Potrivit lui Cițai, proiectul a fost lansat în 2019 și va dura până la sfârșitul acestui an, timp în care peste 500 de mii de întreprinderi mici și mijlocii au devenit beneficiare ale acestui proiect.
Lasă un comentariu