NOUTĂȚI

Rusia a făcut tot posibilul pentru a perturba alegerile și referendumul din Moldova și va încerca să se implice și în turul doi, spune Blinken

Compus de Redacția STAR

 Rusia a făcut tot posibilul pentru a perturba alegerile și referendumul din 20 octombrie, încercând să submineze democrația Moldovei prin finanțare ilicită, cumpărare de voturi, dezinformare și activități cibernetice malițioase, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken. Într-un comunicat de presă emis la câteva zile după referendum, Blinken a felicitat moldovenii pentru că au făcut față ingerințelor, însă a avertizat că Rusia va încerca să se implice și în turul doi al alegerilor prezidențiale.

„Guvernul Republicii Moldova și Comisia Electorală Centrală au asigurat un proces electoral bine organizat și competitiv, în pofida tentativelor Rusiei de a submina integritatea acestuia, fapt constatat și de Misiunea de Observare a OSCE/ODIHR. Pe măsură ce ne îndreptăm spre turul doi al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, Statele Unite rămân preocupate de faptul că Rusia va încerca din nou să împiedice moldovenii să-și exercite dreptul suveran de a-și alege liderii”, a declarat șeful diplomației americane.


Secretarul de stat american face referire la raportul OSCE de monitorizare a alegerilor din Moldova, în care se concluzionează că a avut loc coruperea electorală în defavoarea referendumului. Este pentru prima dată când misiunea de monitorizare a OSCE concluzionează atât de clar o interferență externă în alegerile dintr-o anumită țară.

„Au existat dovezi credibile de interferență din străinătate, inclusiv oferirea stimulentelor financiare ilegale pentru a influența alegătorii. De exemplu, Misiunea ODIHR a luat cunoștință de trimiterea unor mesaje, inclusiv a unuia primit de un observator al Misiunii ODIHR cu două zile înaintea alegerilor, care invita la diseminare pe reţelele sociale, contra unor sume de bani, a unui mesaj al blocului Victorie pentru a vota „nu” la referendum,”
se arată în raportul de monitorizare al OSCE.

Poliția a anunțat marți că documentează peste 400 de persoane care au primit bani în schimbul voturilor, riscând astfel amenzi de până la 37.500 de lei. Centrul Național Anticorupție a aplicat deja amenzi de aproape 1 milion de lei celor care și-au vândut votul. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu