NOUTĂȚI

În doar două luni, gruparea criminală Șor, susținută de Federația Rusă, a investit peste 39 de milioane de dolari pentru coruperea alegătorilor

Compus de Redacția STAR

În doar două luni, gruparea criminală Șor, susținută de Federația Rusă, a investit peste 39 de milioane de dolari pentru coruperea alegătorilor în turul întâi al alegerilor din 20 octombrie. Anunțul a fost făcut joi de șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, care a subliniat că în luna octombrie au fost înregistrate cele mai mari transferuri, depășind 24 de milioane de dolari.

,,Până în primăvară sistemul bancar PSB Bank în Republica Moldova de fapt nu a fost activ deloc. Primele conectări cu PSB Bank a început în luna aprilie, anul curent. La moment ceea ce este documentat vorbim de 39 de milioane de dolari. Luna octombrie, acolo unde vedem cea mai mare ascensiune, vorbim de transferul a peste 24 de milioane de dolari în scop de corupere a electoratului’’.

Pe parcursul lunii octombrie, poliția a documentat și suspendat 97 de grupuri pe Telegram, unde persoanele erau instruite de gruparea condusă de fugarul Ilan Șor cum să acceseze platforma PSB, pentru a primi transferuri din Rusia. În total, din luna aprilie, peste 1,4 milioane de tranzacții au fost înregistrate prin PSB Bank.

,,Numere unice care au intrat în contact cu PSB Bank din Republica Moldova au fost 138.448 de utilizatori, documentați până la ziua de ieri. Fiecare persoană primea transferurile în funcție de rolul pe care îl avea. Dacă vorbim de aceste 138 de mii de numere unice, care au beneficiat, de fapt asta nu înseamnă că noi avem atâtea persoane. Acesta este numărul din cadrul unei familii, dar pe acest număr sau această persoană de contact care ne este cunoscută se realiza și pentru al doilea și al treilea membru’’.

Instituțiile de drept investighează și cazuri de corupere electorală clasică, în care cetățenii au fost plătiți cu bani cash pentru a vota. Miercuri, oamenii legii au efectuat percheziții într-un raion din nordul țării, unde s-a constatat că persoane implicate în coruperea electorală au început să ofere plăți în numerar pentru voturile din 20 octombrie.

,,- Bună ziua. Direcția Combaterea Criminalități Organizate. Avem autorizate percheziții la dumneavoastră. – Astăzi, ai primit mijloace financiare?’’

SNC.EL.RO
https://www.privesc.eu/arhiva/107290/Briefing-de-presa-sustinut-de-seful-Inspectoratului-General-al-Politiei–Viorel-Cernauteanu

,,O persoană care avea un rol secund a mers la conlucrare cu organele de drept și a oferit informații pertinente acesteia. Persoana care avea rolul de coordonator pentru tot raionul, noi vedem că erau plicurile pregătite pentru toate cele 19 localități din raionul respectiv. Au reușit să repartizeze mijloacele financiare către 36 de persoane. Iar alți 300 de persoane urmau să beneficieze de aceste sume de bani’’.

Oamenii legii au publicat o conversație în care o femeie, care avea rolul de coordonator, vorbește despre faptul că trebuie să împartă o sumă mare de bani celor implicați în schemă.

,,- Ascultă, cred că o să lași băieții și o să vii să ducem banii la Petrovca. Mă tem să dorm cu banii ăștia în casă deseară.
– Dar ce bani?
– Toți, toți, salariul, și mă tem, Ghiță, i-am pus acum deoparte, numai eu știu unde i-am ascuns.
– Și pe ei îi urmăresc, au venit din Găgăuzia.
– Și cât?
– Ghiță, nu pot să spun prin telefon, mulți, mulți’’.


Într-o altă interceptare, o activistă se revoltă împotriva unor persoane care se dau drept simpatizanți ai partidelor afiliate lui Șor, dar nu au participat la manifestațiile organizate de acestea.

,,-Tu lucrezi pentru mine, dar eu nu te-am văzut niciodată
– Am fost la adunare.
– Ai fost o singură dată și atât, în fine, vii la mine.
– Diseară o să vin, acum nu pot. -Nu vrei să vii până la mine?
– Îl trimit pe Iura la tine, e bine?
– Te rog, să nu spui nimic la nimeni, mergi repede pe drum.
– Bine, hai’’.


În urma mai multor percheziții și a amenzilor aplicate de autorități, tot mai multe persoane au început să părăsească chat-urile create de membrii grupării criminale, menite să racoleze oameni pentru coruperea alegătorilor. Potrivit oamenilor legii, majoritatea celor implicați colaborează acum cu poliția.

Până în prezent, Poliția a documentat peste 500 de persoane. CNA a anunțat, miercuri că a aplicat amenzi de peste un milion de lei în cazul celor care au acceptat bani în schimbul votului la scrutinul din 20 octombrie. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu