Procurorul general al Ucrainei, Andrei Kostin, a demisionat marți, după ce s-a descoperit că zeci de procurori ucraineni au obținut, ani la rând, indemnizații din bugetul de stat, în baza documentelor falsificate de invaliditate. Schema în care a fost implicată președinta Comisiei Medico-Sociale de Expertiză, Tatiana Krupa, care este și deputat din partidul președintelui Zelenski, a ieșit la suprafață încă săptămâna trecută în urma unei investigații realizate de jurnaliștii ucraineni. Decizia de a părăsi funcția de procuror general Kostin a luat-o însă după ședința Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei de marți, în cadrul căreia Zelenski a condamnat ilegalitățile și a cerut remanieri.
„Nu este vorba doar de procurori. Există sute de astfel de cazuri de dizabilități clar nejustificate în rândul funcționarilor de la Vamă, Serviciul Fiscal, Fondului de pensii și administrațiile locale. Toate acestea trebuie abordate cu atenție și rapiditate. Sistemul de Comisii Medico-Sociale de Expertiză trebuie să fie desființat.”
Procurorul general al Ucrainei, Andrei Kostin a anunțat că a decis să demisioneze după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat oficialii care au obținut „invalidități false”. „Au fost stabilite multe fapte rușinoase de abuzuri și în procuratura din Ucraina”, a declarat Kostin.
„Consider absolut corectă poziția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în ceea ce privește necesitatea nu doar de a anula toate deciziile ilegale privind acordarea invalidității, a pensiilor și altor beneficii corespunzătoare, ci și de a implementa schimbări legislative și organizatorice clare, precum și responsabilitate personală. Inclusiv, responsabilitate politică”, a declarat Andrei Kostin.
Andrii Kostin a ocupat funcția de procuror general al Ucrainei din 2022. El este deja al treilea procuror general al Ucrainei numit în această funcție în timpul mandatului președintelui Volodimir Zelenski.
La mijlocul lunii octombrie, redactorul-șef al „Cenzor.Net”, Iuri Butusov, a publicat numele a 49 de procurori din regiunea Hmelnițki care au folosit o schemă de obținere a invalidității fictive și au beneficiat de mii de euro anual din bugetul de stat. Se preciza că, adesea, și soțiile procurorilor obțineau statut de invaliditate. În aceste cazuri, soții acestora erau automat excluși din categoria celor supuși mobilizării, fiind considerați persoane care îngrijesc de invalizi. Din această cauză persoanele cu dizabilități, în special cei răniți în luptă, nu reușesc adesea să obțină statutul corespunzător și plăți echitabile.
Conform statisticii, reiese că fiecare al cincilea procuror din regiunea Hmelnițki are grad de invaliditate. Jurnaliștii ucraineni au intervievat 14 procurori în timp ce aceștia se deplasau la locul de muncă. Niciunul dintre ei nu a recunoscut că are acest statut.
„-Aveți invaliditate? – Nu. – Cunoașteți persoane care muncesc aici cu invaliditate?
-Cer scuze, mă grăbesc.
-Eu nu am.
-Nu am niciun grad, nu voi oferi niciun comentariu.
-În țara noastră, starea de sănătate a fiecărui om este apărată prin lege. Este informație personală a fiecărui om.”
Pedeapsa pentru procurorii și complicii implicați în schemă care vor fi găsiți vinovați poate varia de la 500 de dolari amendă până la 12 ani de închisoare, explică un expert juridic.
„Dacă se va stabili faptul că au avut loc într-adevăr încălcări, astfel de procurori pot fi destituiți sau le poate fi aplicată o sancțiune. De asemenea, pot fi suspendați. Suspendarea poate fi efectuată atât în cadrul unor proceduri penale, cât și în urma unor investigații oficiale”, a spus Oxana Kopiicuk, consilier juridic Transparency International.
Autorul schemei ilegale din Hmelnițki, Tatiana Krupa, este audiată la Kiev. În timpul perchezițiilor, la ea și la fiul ei au fost găsite aproape 6 milioane de dolari în numerar, în diferite valute, precum și o serie de documente medicale false și liste cu numele celor care evită recrutarea, precum și diagnostice false. În timpul perchezițiilor, femeia în vârstă de 64 de ani a încercat să scape de două genți cu 500.000 de dolari, aruncându-le pe fereastră.
Lasă un comentariu