NOUTĂȚI

A reușit să fugă. Un moldovean, fiind la muncă în Rusia, a fost oprit de polițiști, apoi audiat de FSB și trimis pe front 

Compus de Redacția STAR

Un moldovean a fost la un pas de a ajunge să lupte în războiul din Ucraina de partea rușilor după ce, fiind la muncă în Rusia, a fost oprit de polițiști, apoi audiat de FSB și trimis forțat la pregătiri militare. Bărbatul, care se prezintă Leonid, a revenit pentru scurt timp acasă, dar cu riscul propriei vieți nu s-a mai întors în Rusia și a reușit între timp să vorbească cu presa de la Chișinău și le-a povestit în detalii experiența trăită.

Bărbatul povestește că a muncit în Vest, dar a fost deportat și a fost nevoit să se întoarcă în Federația Rusă unde a mai muncit anterior în calitate de constructor. După câteva săptămâni de muncă pe șantier, el a fost oprit de agenți de patrulare din Rusia.

,,M-au luat, m-au dus într-o încăpere. M-a luat FSB-ul inițial, m-au ținut patru ore și după asta ne-au dat documentele în mâini și au spus că dacă nu iscălesc de bună- voie, voie iscăli …de voie. M-au luat la război. Te vom acuza de spionaj și vei fi trimis în închisoare. Oricum, de acolo vei ajunge la război”.

Leonid în vârstă de 52 de ani susține că rușii l-au impus să semneze toate actele, fiind amenințat că va fi băgat după gratii. Iar într-o singură zi i s-au făcut toate documentele necesare, inclusiv pașaportul rusesc și actele prin care era înrolat într-un grup de mercenari Wagner.

,,Mi-au promis bani, mi-au făcut și card bancar, când am luat cardul bancar mi-au spus că voi primi pe card 2.100.000 și după asta în toată luna câte 210.000 ruble”.

Bărbatul spune că ceea ce a văzut acolo nu va uita niciodată. Acestuia i s-a permis să plece acasă pe trei săptămâni, dar i s-a spus franc: să revină pentru a fi trimis pe front.

,,Poți pleca acasă, dar să nu te împingă păcatul să nu te întorci înapoi. Noi te vom găsi, așa mi-au spus”.

Acesta a revenit pe cale aeriană acasă prin Armenia, iar cu câteva zile înainte de termenul limită de a se întoarce în Federația Rusia a decis să nu revină, decizia fiind luată chiar la aeroport pe fondul fricii mari cu privire la ce îl aștepta acolo. Bărbatul spune că de atunci, viața lui a devenit un coșmar: și-a schimbat toate numerele de telefon și locuiește cu frica-n sân lângă regiunea transnistreană pentru că individul care l-a recrutat este un personaj influent în cercurile militare rusești, fiind originar din stânga Nistrului.

,,Pentru ce să mă duc să lupt pentru ei, fiindcă acolo se duc oamenii la cum să vă spun corect la carne de tun”.

Chiar dacă a reușit să fugă de război, el este sigur că moldoveni ca el, care sunt aduși cu forța la războiul Rusiei contra Ucrainei, sunt din ce în ce mai mulți. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu