NOUTĂȚI

Mai mulți oficiali străini salută rezultatul pozitiv la referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană

Compus de Redacția STAR

Germania a salutat rezultatul pozitiv al referendumului constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a anunțat că va oferi asistență pentru consolidarea rezilienței țării împotriva influențelor străine. Mesajul a fost transmis de cancelarul german Olaf Scholz președintei Maia Sandu, în cadrul unei conversații telefonice, în care s-a discutat și despre influența propagandei ruse și pro-ruse.

„Susținem parcursul Moldovei către Uniunea Europeană, care urmează să fie consacrat în constituția țării. Am asigurat-o pe Maia Sandu într-un apel telefonic: Susținem țara dumneavoastră în apărarea împotriva influenței externe și destabilizării”,  se arată în mesajul postat miercuri de cancelarul german pe rețelele de socializare.

Referendumul pentru integrarea europeană şi rezultatele alegerilor din Republica Moldova au fost un succes, dar în turul doi al scrutinului prezidențial, Rusia își va folosit şi mai puternic „arsenalul de intimidare”. Avertizarea vine din partea fostului secretar adjunct al NATO Mircea Geoană, care candidează la funcția de președinte în România.

„Dar asta nu trebuie să ne facă să credem că această victorie, la limită, reprezintă şi sfârşitul încercării disperate a Rusiei de a ţine Republica Moldova în sfera sa de influenţă. Mă aștept ca acest arsenal de intimidare, de mituire a alegătorilor, de dezinformare, folosire de pioni otrăviți, folosiți atât de agresiv de Rusia la referendum, să fie folosiți și mai puternic în turul doi.”

Și alți candidați la Palatul Cotroceni au salutat votul moldovenilor în favoarea drumului european. Premierul României, Marcel Ciolacu, a menționat că cetățenii Republicii Moldova au rezistat presiunilor intense exercitate de Moscova și au reușit să își plaseze țara de partea bună a istoriei, alegând parcursul european.

„Rezultatul pe muchie de cuțit de la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană este o dovadă că trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a convinge și cetățenii din provincie și zonele rurale, unde Rusia are mai multă eficiență propagandistică, că viitorul Republicii Moldova este doar către Vest,” a spus premierul României.

Președintele Senatului din țara vecină, Nicolae Ciucă, a salutat rezultatul referendumului constituțional din Republica Moldova, subliniind că, deși este o victorie la limită, acest vot reprezintă un pas important către un viitor mai bun pentru țară.

„În ciuda unei imixtiuni care pare de-a dreptul uriașă, cetățenii Republicii Moldova au ales viitorul european pentru țara lor. Nici nu mai contează cu cât, ci doar că opțiunea „da” a strâns peste jumătate din voturile exprimate. O lecție puternică a dat lumii diaspora din Republica Moldova. Nu contează cine vrea să saboteze votul, voința oamenilor buni, liberi și drepți va învinge mereu.”

La referendumul constituțional republican din 20 octombrie, 50,38% dintre alegători au votat în favoarea modificării Constituției Republicii Moldova. Prin aceste modificări, legea supremă va fi completată cu două alineate care reconfirmă identitatea europeană a poporului și ireversibilitatea parcursului european al țării. Totodată, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată drept obiectiv strategic al țării. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu