NOUTĂȚI

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a mers în Israel pentru a discuta despre negocierile de încetare a focului în Fâșia Gaza

Compus de Redacția STAR

Secretarul de Stat american Antony Blinken l-a presat marți pe prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, „să valorifice” uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, și să încheie războiul în Fâșia Gaza și în Liban. Blinken a sosit marți în Israel cu doar câteva ore după ce sirenele au sunat în Tel Aviv în urma unui nou atac al Hezbollah.

Atacul a vizat două baze israeliene, una navală și alta de informații, în dimineața zilei de 22 octombrie, cu puțin timp înainte de sosirea delegației americane.

Potrivit unui comunicat de presă al departamentului american de stat, în timpul întâlnirii de două ore și jumătate care s-a desfășurat la Ierusalim, Blinken i-a subliniat lui Netanyahu necesitatea de a asigura eliberarea tuturor ostaticilor și încheierea conflictului din Gaza într-un mod care să ofere securitate durabilă atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni.

El a discutat importanța trasării unui nou drum pentru perioada post-conflict, care să permită palestinienilor să își reconstruiască viețile și să ofere guvernare, securitate și reconstrucție pentru Gaza. Washingtonul a reiterat că dorește reunirea Fâșiei Gaza cu Cisiordania sub un guvern condus de Autoritatea Palestiniană, care exercită acum o autonomie limitată în acel teritoriu ocupat de Israel.

Netanyahu a fost de acord că uciderea lui Sinwar „ar putea avea un impact pozitiv asupra eliberării ostaticilor, atingerii tuturor obiectivelor războiului și zilei de după război,” a precizat biroul său într-un comunicat despre întâlnire. Însă, comunicatul a menționat, de asemenea, că Netanyahu a subliniat necesitatea de a lupta împotriva Hezbollah, Hamas și a Iranului, fără a menționa ceva despre o încetare a focului.

Antony Blinken se află într-o vizită de o săptămână în Orientul Mijlociu, care include și Iordania și Qatar. Aceasta este a 11-a sa vizită în regiune de la atacul din 7 octombrie 2023 al grupării militante palestiniene Hamas asupra Israelului, care a declanșat războiul din Gaza. În ultima lună, Israelul a asasinat lideri ai Hezbollah în Liban și ai Hamas în Gaza, continuându-și operațiunile militare fără a da semne de oprire a ofensivelor terestre și aeriene. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu