NOUTĂȚI

Kremlinul și Phenianul neagă orice formă de colaborare, în ciuda mai multor dovezi prezentate de către ucraineni care sugerează contrariul

Compus de Redacția STAR

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski solicită mai multe acţiuni decisive şi suport din partea aliaţilor pentru ca țara sa să facă față războiului declanşat de Federaţia Rusă, în contextul în care ruşii încearcă să implice forţele nord coreene în prima linie a războiului. Liderul de la Kiev susține că o colaborare între Kremlin şi Phenian este un semnal de alarmă pentru toată lumea, iar Rusia demonstrează că nu doreşte pace. De cealaltă parte, Kremlinul şi Phenianul neagă orice formă de colaborare, în pofida mai multor dovezi prezentate de ucraineni care sugerează contrariul.

În context, Volodimir Zelenski spune că noul suport tehnic şi financiar al SUA în valoare de 800 de milioane de dolari este esenţial pentru realizarea Planului Victoriei.

„Avem nevoie de acţiuni decisive din partea partenerilor noştri, în special în lumina rapoartelor despre noul rol al Coreei de Nord în sprijinirea Rusiei. Este evident că Putin se teme de pace, motiv pentru care caută modalităţi de a escalada agresiunea şi de a implica Coreea de Nord în prima linie. Acesta este un semnal evident pentru întreaga lume, pentru cei care nu vor decât război. În această situaţie, sunt recunoscător fiecărui lider şi fiecărei naţiuni care creşte acum sprijinul pentru Ucraina”, a spus Zelenski.

Potrivit Ministerului sud-coreean al Afacerilor Externe, în prezent pe teritoriul Rusiei se află 1.500 de soldaţi ai forţelor speciale nord-coreene şi urmează să se deplaseze în curând pe front, iar numărul lor ar urma să ajungă la 12 mii. De cealaltă parte, Coreea de Nord numește „zvonuri fără fundament” aceste informații.

Coreea de Sud şi SUA acuză de multă vreme că liderul nord-coreean Kim Jong Un trimite în Rusia arme care sunt utilizate în Ucraina. În iunie, președintele rus Vladimir Putin a efectuat o vizită la Phenian, unde a fost semnat un tratat de apărare reciprocă. Detaliile tratatului, care nu sunt publice, au provocat speculații cu privire la posibile încălcări ale normelor internaționale. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu