NOUTĂȚI

:Includerea în Constituție a integrării în Uniunea Europeană ca obiectiv strategic deschide calea pentru armonizare a legislației cu cea a UE

Compus de Redacția STAR

Includerea în Constituție a integrării în Uniunea Europeană ca obiectiv strategic, precum și a prevederilor referitoare la aderarea țării noastre la tratatele constitutive ale UE, deschide calea pentru demararea procesului de armonizare a legislației naționale cu cea a blocului comunitar. Este opinia fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care subliniază că această modificare oferă o oportunitate de aliniere la standardele europene.

,,Modificarea Constituției deschide o anumită fereastră de oportunități pentru a putea începe procesul de armonizare a legislație și de a construi întregul sistem legislativ pornind de la principiile europene. Dar asta depinde foarte mulți factori cu ar fi alegerile parlamentare care vor avea loc anul viitor, care vor fi rezultatele acestora, însăși modificarea constituției nu este nicio garanție’’.

Expertul în drept constituțional afirmă că nu există temei pentru invalidarea plebiscitului din 20 octombrie, deoarece la referendum au participat mai mult de o treime dintre persoanele înscrise în listele electorale.

,,La referendum au participat 1, 48 milioane de oameni ceea ce înseamnă că referendumul în mod normal va fi considerat valid. Proiectul de lege de modificare a Constituție a fost examinat și aprobat de Curtea Constituțională. Ceea ce înseamnă că după validare, acest text devine în mod automat fără nici o modificare text constituțional. Asta înseamnă că după decizia Curții Constituționale și va fi făcută public, Constituția urmează a fi republicată în monitorul oficial și cu asta s-a încheiat exercițiul de modificare a acesteia’’.

Comisia Electorală Centrală urmează să totalizeze rezultatele referendumului republican constituțional, iar raportul final va fi transmis Curții Constituționale. Din acel moment, Înalta Curte va avea la dispoziție 10 zile pentru a confirma sau infirma rezultatele scrutinului. Potrivit datelor preliminare prezentate de CEC, după procesarea tuturor proceselor verbale, pentru parcursul european al țării au votat 50,38% dintre alegători, ceea ce înseamnă 750.075 de voturi. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu