NOUTĂȚI

Victoria la referendumul privind aderarea țării la UE  arată dorința moldovenilor de a se desprinde de influența Kremlinului

Compus de Redacția STAR

Victoria la referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană demonstrează dorința moldovenilor de a se desprinde de influența Kremlinului în ciuda disperării Moscovei și investiției masive pentru a provoca un alt rezultat, folosind bani, minciuni, influența preoților și oligarhilor care și-au pierdut privilegiile, au subliniat unii experți pentru „ONE TV”. Totodată, aceștia susțin că o diferență mică între voturile pro și contra reprezintă o victorie care „face diferența între o țară liberă și una care stagnează în zona gri de influență a Rusiei”, dar și evidențiază faptul că societatea noastră rămâne divizată pe criterii geopolitice.

,,Aceasta vorbește despre faptul că societatea noastră este profund divizată. Rezultatele acestui referendum au reconfirmat încă o dată acest lucru. Rezultatele acestui referendum vorbește despre faptul că în Republica Moldova este nevoie de foarte multă muncă pentru a stabiliza percepția europeană”, a spus Anatol Țăranu analist politic.

Iar analistul politic Ion Tăbîrță susține că rezultatul a fost influențat de Kremlin.

,,Acest rezultat este dictat de faptul că am avut un nivel mare de dezinformare, inclusiv pe acest electorat pro-european așa mai moderat. Totodată s-a lovit foarte mult în actuala guvernare, guvernarea din păcate nu a știut cum să gestioneze mesajele către alegători în această campanie. Desigur, am avut coruperea masivă”.

Rusia nu a reușit să-și atingă scopul, cel de a compromite plebiscitul, susține expertul în securitate și politici publice al Comunității WatchDog.md, Andrei Curăraru.

,,Diferența de 2.116 voturi în favoarea taberei pro-UE arată disperarea Moscovei, care, în ciuda investiției masive de peste 300.000 de voturi cumpărate prin rețeaua lui Șor și utilizarea Bisericii ca instrument de propagandă, nu a reușit să oprească poporul moldovean să-și exprime dorința de a rupe definitiv lanțurile rusești. Rusia și-a folosit toate resursele – de la bani, minciuni până la implicarea preoților în campaniile de dezinformare, dar nici măcar această combinație nu a fost suficientă să încline balanța. Chiar dacă diferența e mică, fiecare vot contează”, a menționat acesta pe pagina sa de Facebook.

Iar fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, subliniază că ,,o victorie la limită este tot o victorie”, aducând exemplul Suediei care a aderat acum 20 de ani cu 52 % dintre voturi pro UE, dar și al Angliei care a ieșit din Uniune acum opt ani cu un număr similar de voturi.

,,În democrații, cei care pierd acceptă rezultatul. Atât cei care câștigă, cât și cei care pierd au responsabilitatea de a lucra împreună pentru a nu adânci diviziunile, ci pentru a construi un viitor mai bun. Fiecare parte învață lecțiile acestui proces. Mulțumim tuturor celor care au votat! Europa nu este doar un vis, ci un proiect comun, iar noi vom continua să consolidăm locul Moldovei în Europa căreia îi aparținem”, a punctat ex- ministrul pe internet.

Experții subliniază că forțele pro-ruse din țara noastră vor încerca să delegitimeze rezultatele plebiscitului, dar și acesta ar putea fi urmat ,,de proteste care pot deveni violente”.

,,Să spună, de fapt, actuala guvernare a abuzat, a folosit pârghiile administrative, că în Est nu s-a votat, nu au fost suficiente secții de votare. Ei vor încerca foarte mult să speculeze, să prejudicieze această mică marjă de eroare”, a spus Ion Tăbîrță.

Expertul român Laurențiu Dincă susține că Rusia nu se va opri aici, încercând să oprească în continuare parcursul european al țării noastre.

,,Astăzi, în Constituția Moldovei, sunt trecute niște paragrafe similare cu cele trecute în Constituția României după anul 2003. Astăzi, să ne bucurăm de victoria Moldovei, care a ales să rămână pe drumul european. Urmează turul II, apoi alegeri parlamentare, când Rusia va pune cel puțin la fel de multe resurse pentru a opri drumul european al Moldovei”.

În timpul referendumului, moldovenii au răspuns cu „Da” sau „Nu” la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Scopul acestuia este declararea prin Constituție a faptului că integrarea în Uniunea Europeană este obiectivul strategic al statului, iar identitatea poporului este europeană.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu