NOUTĂȚI

Reacția liderilor europeni. ”Votul de duminică a avut loc într-un context de ingerință fără precedent din partea Rusiei”

Compus de Redacția STAR

Votul de duminică din Moldova a avut loc într-un context de ingerință fără precedent din partea Rusiei. Este prima reacție de la Bruxelles, vociferată luni de purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, Peter Stano.

„Aceasta este o luptă continuă. Este un efort permanent al Rusiei și al agenților săi, nu doar în Moldova, ci și împotriva țărilor noastre, și este o luptă pe termen lung. Motivul pentru care aceștia par să aibă succes uneori este că nu au limite. Noi, ca Uniune Europeană, împreună cu partenerii noștri, respectăm anumite principii, inclusiv legile. Dar Rusia, actorii și agenții săi nu respectă aceste reguli. Uniunea Europeană își menține angajamentul de a sprijini dezvoltarea democratică, reformele și creșterea economică a Moldovei.”

În deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European, președinta Roberta Metsola a condamnat ferm activități de interferență în alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

 „Oamenii din Moldova și-au ales viitorul, au ales speranța, stabilitatea și oportunitatea. Au ales Europa. Parlamentul European condamnă cu fermitate orice activități de interferență în alegerile prezidențiale din Republica Moldova și în referendumul constituțional privind aderarea la UE. Suntem mândri să fim cei mai puternici aliați și susținători ai Republicii Moldova’’.

Opțiunea pozitivă a moldovenilor de la Referendumul Constituțional de duminică, a fost întâmpinată cu mesaje de felicitare din partea numeroșilor lideri europeni. În mesajul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a subliniat că prin votul exprimat, Republica Moldova a demonstrat că este independentă și puternică în fața războiului hibrid rus.

„Felicitări poporului Republicii Moldova și dvs, Maia Sandu. Ați reușit din nou. În fața unei tactici hibride a Rusiei, Moldova arată că este independentă, este puternică și are un viitor european”, a scris președinta Comisiei Europene.

Cu un mesaj de susținere a venit și prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk.

„Enervează Moscova, impresionează Europa, își salvează din nou țara – aceasta este Maia Sandu. Un lider extraordinar și o națiune curajoasă”, a scris premierul de la Varșovia.

Opțiunea moldovenilor de la referendum a fost salutată și de președintele României Klaus Iohannis.   

„Salut votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova și pentru susținerea populară exprimată în favoarea dnei Președinte şi a valorilor democratice. Destinul Republicii Moldova trebuie decis doar de cetățenii săi!”, a declarat Klaus Iohannis.

Mesaje similare au avut și cei trei președinți baltici, Edgars Rinkēvičs, Gitanas Nausėda și Alar Karis. În postările sale de pe rețelele de socializare aceștia s-au angajat să susțină în continuare țara noastră pe calea integrării europene.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu