Alegerile prezidențiale din Moldova și referendumul constituțional s-au desfășurat fără încălcări semnificative, anunță observatorii internaționali din OSCE și alte structuri ale Uniunii Europene. Potrivit observatorilor, problemele au vizat campania electorală, inclusiv utilizarea resurselor administrative, accesul cetățenilor la informații verificate, precum și reflectarea corectă de către mass-media nu doar a alegerilor prezidențiale, ci și a referendumului.
,,Promovarea principiilor UE a continuat pe durata companiei. Am constatat că au existat anumite instanție în care au fost utilizate inacceptabil resursele publice. Mai mult nu a fost foarte clar care a fost aceste campanii desfășurate de către diverși participanți sau de către diverși candidați. Au existat resurse limitate financiare și umane care au deminuat accesibilitatea informației’’, a spus Urszula Gacek,
membru ODIHR.
Observatorii internaționali au remarcat că numărul încălcărilor nu a fost atât de mare, mai ales în contextul desfășurării simultane a referendumului și a alegerilor prezidențiale.
,,La 9% din secții de votare, cei care au votat le s-o dat opțiunea să le primească doar un singur vot. Mai mult decât atât camerele de supraveghere nu au fost poziționate foarte bine. Pe lângă acesta au existat și unele chestiuni procedurale minore. Am constatat foarte puține incidente izolate cum ar fi presiunea asupra alegătorilor sau influențarea acestora’’.
Petra Bayr, membră a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a atras atenția asupra faptului că multe secții de votare nu erau echipate corespunzător pentru a asigura procesul de votare pentru persoanele cu nevoi speciale.
,,Doar o treime din secțiile de votare au fost accesibile din afară în 76% în interior era o condiție acceptabilă pentru persoane cu dezabilități sau restricționate în mișcări. Dar am văzut 4 cazuri personal în care aceste cabine care ar trebui să fie dedicate pentru persoane cu dezabilități nu existau în secții de votare respective. Deci este nevoie și de echipament special și suficient pentru persoanele cu dezabilități altfel putem vorbi despre discriminare’’, a spus Petra Bayr
reprezentant APCE.
Unul dintre aspectele apreciate de observatorii internaționali a fost numărul redus de încălcări și desfășurarea unui proces electoral transparent și corect, în condițiile în care lângă hotarul Moldovei, în Ucraina, au loc lupte, iar în interiorul țării Rusia a declanșat un război hibrid. Potrivit observatorilor, în ciuda tuturor încercărilor Rusiei și ale grupărilor criminale de a destabiliza situația și de a influența alegerile, securitatea acestora a fost totuși asigurată.
Lasă un comentariu