Republica Moldova are de făcut o alegere simplă în data de 20 octombrie, în ziua celor două scrutine: fie se îndreaptă spre un model rusesc, fie alege modelul european, declară liderul francez, Emmanuel Macron. Declarația a fost făcută în cadrul proiectului „Punţi către Europa” realizat de jurnalista Ecaterina Covali.
,,În primul rând, întotdeauna, am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime chiar cred că este o șansă, când mă uit în regiune și văd Moldova, aș spune fără a complica lucrurile că alegerea este destul de simplă sau se îndreaptă spre un model rusesc sau un model european. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori. Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă’’.
Președintele Franței a mai menționat că procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a adus și urmează să aducă beneficii, iar printre ele este sprijinul extern în lupta cu atacurile hibride din partea Kremlinului.
,,Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor în termeni și mai concreți aș da exemplu, costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Apoi există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică. Libertatea de circulație pe care am menționat-o și o dată cu aceasta și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării’’.
Printre țările care susțin Moldova în combaterea războiului hibrid este și Franța, țara oferindu-i expertiza sa în acest domeniu.
,,Este un flagel care ne obligă să ne mobilizăm și să acționăm foarte pentru a-l opri, a verifica, contracara. Prin urmare, țara noastră s-a organizat pe larg pentru a combate. În Franța am creat structuri numite Vicinium pentru a combate dezinformarea, încercăm să cooperăm cu Moldova în acest domeniu. Așadar nu trebuie să credem tot ce citim pe internet, trebuie să fim prudenți și să folosim fackchekingul, Guvernele trebuie să fie consolidate în capacitatea lor de a lupta împotriva acestui fenomen prin intermediul unor autorități independente’’.
Președintele Franței a vizitat de două ori Republica Moldova în ultimii doi ani, iar ultima vizită a avut loc cu prilejul summit-ului Comunității Politice Europene care s-a desfășurat în 2023 în țara noastră, un eveniment care a adunat numeroși lideri europeni.
Lasă un comentariu