NOUTĂȚI

Peste 25.000 de turiști vizitează anual Republica Moldova pentru a explora turismul vitivinicol

Compus de Redacția STAR

Peste 25.000 de turiști vizitează anual Moldova pentru a explora turismul vitivinicol, iar țara noastră s-a clasat pe locul doi ca popularitate în acest domeniu. În acest context, în Moldova a avut loc conferința internațională ITER-VITIS, la care au participat vinificatori autohtoni, funcționari guvernamentali și experți internaționali în domeniul vinului și turismului.

,,Anul acesta deja am depășit de număr de 25 de mii de turiști veniți special pe linia vitivinicolă. Mai avem foarte mult spațiu și avem perspective foarte bune în acest sens, avem mult de lucru, pentru că trebuie de dezvoltat capacitățile de cazare, turismul vitivinicol este un sistem integru și el trebuie completat pe toate segmentele componente’’, spune Sergiu Prodan, ministrul culturii.

La conferință au participat atât vinificatori care au deja experiență în primirea turiștilor, cât și cei care abia încep să lucreze în acest domeniu.

,,Vin foarte mulți oaspeți din România din Ucraina, din alte țări chiar și din Franța, care le este foarte interesant solul nostru moldovenesc și care este diferența totuși între vinurile noastre și vinurile lor, numărul este în creștere ceea ce ne bucură, dar în caz că numărul ăsta este în creștere, trebuie să corespundem și avem unde tinde și standardele trebuie să crească desigur’’, a spus Rada Radu, reprezentanta vinăriei.

,,Practica demonstrează și colegii din industria confirmă că cea mai bună combinația a vinului este și primirea turiștilor la destinație pentru că cea mai bună comercializare este directă către consumătorul direct ceea ce te recomandă și nemijlocit contactul cu vinificatorul’’, spune Nicolai Olorașu, producător de vin.

Responsabilii din domeniu susțin că deși turismul vitivinicol de la noi din țară este încă în dezvoltare, Moldova a înregistrat deja progrese semnificative.

,,Conform Winelover index pe plan internațional Moldova se poziționează pe locul 2 ceea ce arată că de fapt oferta turismului vitivinicol este preferențială în rândul turiștilor care vin să viziteze Moldova și nu doar și cei care planifică se viziteze’’, spune Elena Stepanov, director executiv Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern în Moldova.

Președinta ITER VITIS, Emanuela Panke afirmă că vinul din Moldova este de înaltă calitate, dar țara ar trebui să se concentreze și pe promovarea brandurilor  
,,Este, de asemenea, important să lucrăm la brandul Moldovei, pentru că unele țări nu sunt conștiente de faptul că Moldova produce vinuri de calitate. Aud de la colegii mei italieni sau francezi: „Te duci din nou în Moldova? De ce? Ei produc vin?”. Așadar, trebuie să lucrăm insistent la conștientizare, pentru că produsul este deja foarte bun’’.

În ultimii 10 ani, partenerii de dezvoltare, inclusiv SUA, sprijină activ acest sector, a spus Daniela DiPiero, șefa adjunctă a misiunii de la Ambasada SUA.

,,Cu acest sprijin, au cvadruplat industria. Se descurcă extrem de bine și acest lucru ajută la crearea de locuri de muncă în domeniul cheie și la vânzări. Este un mare succes. Am fost foarte impresionată de calitatea vinului produs aici, în Moldova. Cred că nu există limite’’.


ITER VITIS este o federație internațională din cadrul Consiliului Europei, care include 29 de țări, inclusiv Moldova. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu