NOUTĂȚI

România culege roadele aderării la UE. Ioan Aurel Pop: Nivelul de trai din România a crescut

Compus de Redacția STAR

În ultimii doi ani, România culege roadele efortului de aderare la Uniunea Europeană și devine atractivă pentru cetățenii români care revin în țară din statele membre UE în care au emigrat anterior. Declarația aparține președintelui Academiei Române Ioan Aurel Pop și a fost făcută pentru ONE TV, în contextul campaniei „Europa de lângă noi”, lansată de posturile ONE TV și STAR TV. Potrivit academicianului Ioan Aurel Pop, aceasta se datorează faptul că în România există condiții mai bune de trai, locuri de muncă și salarii mai bune, ceea ce este atractiv și pentru cetățeni ai altor țări din spațiul comunitar. Datele statistice oficiale arată că populația statului român a crescut cu aproape 10 mii de persoane în 2024 față de anul trecut, ajungând la puțin peste 19 milioane de persoane.

,,În 2007, de atunci, mulți români au plecat în Occident ca și mulți moldoveni. Vreau să vă spun că acum se culeg roadele. De doi ani încoace, românii încep să vină. Populația României a crescut, adică acum să văd roadele, rezultatele, locuri de muncă mai bune. Medicii au salarii mai mari, au început să vină medici din Bulgaria și din Ungaria să lucreze în România pentru că ei câștigă mai bine, adică se vede o gospodărire mai bună, accesare de fonduri europene. Universitățile mari din București, Cluj, Iași, astea 3, în primul rând și puțin Timișoara, Craiova au reușit să pătrundă în schema lor de valori în grila de valori a Occidentului. Avem schimburi de studenți străini la Universitatea din Cluj avem studenți străini din vreo 14 țări. La Universitatea de Medicină din Cluj avem aproape mai mulți studenți străini decât studenți români. Ei plătesc taxe ca să învețe în România știința medicală. Deci, legăturile s-au mărit foarte mult cu Occidentul’’.

Academicianul Ioan Aurel Pop susține că nivelul de trai al populației României a crescut datorită fondurilor europene pe care le-a accesat statul român, dar și datorită creșterii economice înregistrate după aderarea României la UE.

,,Deci, România intrând în Uniunea Europeană, las deoparte ceea ce știu economiștii foarte bine, sumele de bani pe care le-am accesat ca fonduri europene, ca să ne facem bine, să ne administrăm țara. Că nu știm noi să o administrăm așa cum ar face-o occidentali, că n-am făcut destule autostrăzi, asta e altă socoteală. Dar vreau să vă spun că Produsul Intern Brut al României după 2007 s-a dublat sau chiar s-a triplat, față de perioadele trecute și că încercăm să facem față. Occidentul ne dă seva în continuare’’.

Președintele Academiei Române consideră că atât aderarea României la UE, cât și parcursul european al Republicii Moldova reprezintă consolidarea procesului de reconectare cu Occidentul, inițiat după căderea regimului comunist și după destrămarea Uniunii Sovietice.

,,Pentru că răsăritul ce a făcut uitați-vă din toată țara aia frumoasă, care avea aproape 300.000 Km² din epoca interbelică, singurele teritorii care ne-au fost luate au fost luate datorită Uniunii Sovietice. Asta a fost. Și Uniunea Sovietică ne-a adus „sovhozuri”, „colhozuri”, ne-a adus consilieri sovietici care ne învățau cum să ne scriem istoria, cum să ne facem viața. Și a fost o experiență falită. N-a reușit. După părerea mea, Republica Moldova nu va avea decât de câștigat, reluând anumite legături cu Occidentul, pentru că, repet, experiența sovietică și rusească am văzut-o și ne-am lămurit cum e’’.

Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „Promovarea avantajelor aderării Moldovei la UE prin exemplul experienței României”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material jurnalistic nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu