NOUTĂȚI

Lituania, țară membră a UE de două decenii, are acum spitale moderne, dotate cu cele mai avansate utilaje și servicii medicale de calitate 

Compus de Redacția STAR

Sistemul de sănătate din Lituania a fost reformat de mai multe ori după aderarea țării la Uniunea Europeană. Astfel, dintr-un sistem ineficient, cu clădiri vechi, lipsă de echipament medical și deficiențe, acesta s-a transformat în ultimii 20 de ani în unul cu spitale moderne, dotate cu cele mai avansate dispozitive și servicii medicale de calitate. Transformările se datorează inclusiv, fondurilor europene substanțiale. Printre instituțiile medicale care oferă acum tratament avansat se numără Spitalul Universitar Santaros Klinikos din Vilnius.

Spitalul Universitar Santaros Klinikos, al doilea ca mărime din Lituania, s-a transformat într-un mic oraș medical, care dispune de peste 1.500 de paturi și 6.500 de angajați, dintre care mai mult de jumătate sunt medici și asistente medicale. Instituția oferă o gamă largă de servicii medicale în diverse specializări precum chirurgie, cardiologie, pediatrie și oncologie, și este dotată cu echipamente de ultimă generație, multe dintre ele fiind achiziționate din fonduri europene.

,,Am deschis, de asemenea, săli noi de radiologie intervențională. Multe dintre echipamentele din aceste camere de operare și proceduri sunt parțial sau complet finanțate de Uniunea Europeană. Deci, există multe exemple. Probabil că cea mai avansată realizare a noastră este terapia, care este cea mai modernă terapie personalizată pentru cancer, deci suntem singura țară din regiune care este capabilă să producă cercetări și tratamente moderne aici”, a spus  Tomas Jovais directorul executiv al spitalului universitar Santaros Klinikos.
Este și cazul laboratorului de genetică, care permite stabilirea diagnosticului în numai câteva ore.

,,Noi obținem rezultatul în aproape 1,30 ore’’.

,,Acum putem diagnostica, de exemplu, bolile genetice la nou-născuți și chiar înainte ca bebelușii să se nască. De asemenea suntem capabili să diagnosticăm probleme genetice specifice la pacienții cu cancer. Prin urmare, putem oferi tratamente foarte specifice pentru tipuri specifice de cancer, știind care este compoziția genetică a acestora’’.

Directorul Spitalului Universitar Santaros Klinikos, Tomas Jovais, a afirmat pentru ONE TV că instituția medicală a beneficiat de resurse financiare consistente din partea statului, întrucât bugetul de sănătate a crescut mult odată cu aderarea la UE, lucru valabil atât pentru Lituania, cât și pentru celelalte două state baltice: Letonia și Estonia.

,,Așadar, bugetele noastre de sănătate au crescut mai mult decât în orice altă țară europeană în ultimii 20 de ani. Astfel, de la a fi cei mai puțin finanțați membri noi ai UE, acum avem bugete comparabile cu alte țări din Europa Centrală. A fost o creștere astronomică. Deci, bugetul actual pentru sănătate este de 3,5 miliarde de euro și a crescut de cel puțin trei sau chiar patru ori în această perioadă’’.

În același timp, apartenența la UE a facilitat integrarea în rețelele europene de sănătate, permițând schimbul de bune practici și participarea la studii clinice internaționale a medicilor și asistenților medicali lituanieni.


,,Suntem membri ai diverselor rețele profesionale. Mai exact, facem parte din Rețeaua Europeană de Cancer, din diverse studii clinice, astfel încât pacienții din Lituania pot beneficia de tratamente foarte avansate, foarte moderne și, de asemenea, foarte costisitoare, deoarece suntem membri ai acestor rețele profesionale, ceea ce nu era o opțiune înainte de a adera la Uniunea Europeană’’.

Dar nu a fost mereu așa. Până la obținerea independenței și aderarea la UE, sistemul de sănătate lituanian avea un număr mai mare de spitale și policlinici, dar toate necesitau renovări, dotări performante și profesioniști în domeniu, iar localnicii nu aveau acces la servicii medicale de calitate.

,,Era un sistem vechi care necesita mulți bani, era ineficient, având multe clădiri vechi, specialiști care nu țineau pasul cu timpul și oamenii nu puteau beneficia de servicii de înaltă calitate. De asemenea, pot spune că indicatorii de sănătate ai populației erau foarte slabi. Obiceiurile noastre de consum erau proaste, consumam mult alcool, fumam mult, iar stilul de viață era în general foarte nesănătos. Acest lucru a avut un impact semnificativ asupra sănătății populației. Da, aș descrie că situația era cu adevărat foarte proastă’’, a spus Raimonda Janoniene șefa Departamentului Management Strategic al Ministerului Sănătății din Lituania.
Raimonda Janoniene, șefa Departamentului Management Strategic al Ministerului Sănătății din Lituania, a subliniat că apartenența țării la Uniunea Europeană a avut un impact pozitiv asupra sănătății populației. Astfel, speranța de viață medie a crescut semnificativ și, la 20 de ani distanță, Lituania se numără printre țările cu cea mai rapidă creștere în acest domeniu.

,,Mulți alți indicatori de sănătate sunt acum mult mai buni. Desigur, mai avem loc de îmbunătățiri. Douăzeci de ani, știți, este o perioadă destul de scurtă în comparație cu viața unei populații, iar noi avem nevoie de câteva generații pentru a putea observa rezultate mai bune’’.

Totodată, Lituania se numără și printre țările cu servicii medicale de calitate și avansate.

,,În țara noastră, sistemul de sănătate este domeniul de succes, aș spune’’.

,,Noi avem medici foarte buni.’’


Potrivit datelor Ministerului Lituanian al Sănătății, în 2003 funcționau 181 de instituții medicale, iar în 2023 – 72, adică un număr de peste două ori mai mic. Acest material a fost produs în cadrul proiectului „Media4EUIntegration: Creșterea acoperirii mediatice a politicii externe și procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, implementat de către IPRE și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, finanțat de Ministerul Federal German al Afacerilor Externe 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu