NOUTĂȚI

Mihai Isac: Reformele asumate în procesul de aderare la UE se fac pentru cetățenii moldoveni și nu pentru Bruxeless

Compus de Redacția STAR

Pentru ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană în 2030 este nevoie de efortul întregii societăți și e nesesar de conștientizat că reformele nu se fac pentru Bruxelles, dar pentru cetățenii moldoveni. Este declarația analistului politic din România Mihai Isac și a fost făcută în cadrul interviului realizat în contextul campaniei de informare „Europa de lângă noi”, lansată de ONE TV și STAR TV. Mihai Isac a ținut să sublinieze că transformările prin care a trecut România în cei 17 de ani de apartenență la UE a făcut ca statul român să fie respectat la nivel internațional, iar investițiile de zeci de miliarde de euro primite din partea Uniunii Europene au stimulat dezvoltarea economică și au atras investitori străini în România.

„România a cunoscut schimbări fantastice de când a aderat la blocul comunitar. Practic, în acești 17 ani, se vede cu ochiul liber transformările care au avut loc în diferite regiuni ale țării. Desigur, procesul de europenizare și de integrare al României în Uniunea Europeană continuă. Blocul comunitar este într-o continuă schimbare, adaptare la noile realități geopolitice, economice și sociale ale lumii, iar România este un membru respectat al acestui grup select de state-membre ale Uniunii Europene. România a beneficiat de investiții de zeci de miliarde sub diferite forme din partea instituțiilor UE. Faptul că România este membru al blocului comunitar reprezintă și o garanție pentru investitorii străini, care vin în România să investească și să creeze locuri de muncă. România face parte din piața unică europeană. Cetățenii români sunt parte a pieței de muncă europene, ca și în Republica Moldova, foarte mulți cetățenii români lucrează în Uniunea Europeană, făcând parte din această comunitate vibrantă europeană. Nu putem să nu vorbim și de domeniile economice cu care s-a confruntat România de-a lungul timpului, mai ales de la începuturile anilor 90, după căderea comunismului. Oricine care merge cu mașina printr-o călătorie prin diferite regiuni așe țării poate vedea cu ochiul liber aceste transformări.”

Pentru ca Republica Moldova să adere la UE până în 2030 este nevoie de un efort la nivelul întregii societăți, spune analistul politic.

„Experiența românească, experiența altor state pot fi adaptate și implementate și în Republica Moldova și este nevoie de un efort la nivelul întregii societăți pentru a reuși ca Republica Moldova să respecte, să spunem, să respecte propriile termene pe care și le-a asumat și anume 2030. Deci, vedem această dorință de schimbare și chiar înțelegem că și, cum spuneam, cuvântul reformă este deja un cuvânt care poate obosi societatea, dar totul trebuie făcut pentru a asigura o integrare reală a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Uniunea Europeană învață și ea din acest proces de integrare, Uniunea Europeană nu va mai face greșelile făcute anterior și cu siguranță nu va accepta integrarea în blocul comunitar a unei Republici Moldova fără o justiție reformată, fără o economie care să respecte regulile de piață.”


Reformele pe care și le-a asumat Republica Moldova în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană, sunt necesare în primul rând pentru cetățenii moldoveni, nu pentru pentru Bruxelles, mai subliniază Isac.

„În primul rând, Republica Moldova poate să învețe din greșelile făcute de România, dar și de alte state în lungul procesul de integrare europeană, pentru că acest proces de integrare europeană a României ne-a ajutat pe noi să ne înțelegem mai bine. Au fost nevoie de eforturi importante pentru implementarea unor reforme. Vedem că și în Republica Moldova implementarea reformelor, mai ales în domeniul justiției, este o solicitare, este o nevoie urgentă. Și nu este o nevoie urgentă pentru relațiile cu Bruxelles-ul sau relațiile cu Madrid-ul, pentru că persoanele din Madrid sau Lisabona pot dormi foarte liniștite dacă în Republica Moldova nu se fac reforme. Aceste reforme trebuie să le facem în primul rând pentru populația Republicii Moldova.”

Întrebat dacă parcursul european al Republicii Moldova este un pas spre soluționarea conflictului transnistrean, analistul politic a punctat că aderarea la UE presupune îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor, indiferent pe ce mal al Nistrului locuiesc.

„Eliminarea consecințelor războiului de agresiune al Federației Ruse declanșată împotriva Republicii Moldova în anii 90 trebuie să fie o prioritate pentru Republica Moldova în contextul procesului de integrare europeană, pentru că prin crearea unor condiții de trai mai bune în zona controlată de autoritățile constituționale și vedem condițiile economice create, inclusiv pentru firmele din stânga Nistrului, vor duce la o creștere a dorinței de integrare în spațiul european. Și luând în considerare condițiile geopolitice actuale când vedem războiul extins dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei, aplicarea modelului Cipru, așa cum a fost sugerat în anumite rânduri în Republica Moldova, nu va fi acceptat de către Uniunea Europeană. În acest moment știm că regiunea aflată sub ocupația rusă depinde economic peste 80% de UE și autoritățile de la Chisinău pot folosi procesul de integrare europeană și pentru a crea condițiile politice, administrative, sociale, economice pentru ca acest spațiu care este temporar aflat sub ocupație militară rusă să revină în spațiul constituțional.”

Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „Promovarea avantajelor aderării Moldovei la UE prin exemplul experienței României”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material jurnalistic nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu