Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au impus sancțiuni pentru persoanele care au contribuit la destabilizarea Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut, luni, 14 octombrie la Luxemburg de către ministra afacerilor externe de la București, Luminița Odobescu cu prilejul reuniunii lunare a Consiliului Afaceri Externe a UE. Printre persoanele sancționate se numără bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, care este acuzată de „promovarea separatismului” în regiune și încercări de destabilizare a suveranității și independenței Republicii Moldova.
,,Astăzi, vom adopta un nou pachet de sancțiuni împotriva a cinci persoane și o entitate care au participat la acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. De asemenea, este esențial să consolidăm rezistența Republicii Moldova pentru a contracara propaganda rusă și amenințările hibride care s-au intensificat înaintea alegerilor și a referendumului’’.
Oficialul de la București a menționat că este foarte important ca UE să consolideze rezistența Republicii Moldova pentru a contracara propaganda rusă și amenințările hibride care s-au intensificat înaintea alegerilor și a referendumului constituțional privind integrarea europeană.
,,Salut adoptarea noului regim de sancțiuni privind acțiunile destabilizatoare ale Rusiei împotriva Ucrainei și susțin adoptarea de noi măsuri restrictive. În ceea ce privește Republica Moldova, este esențial să trimitem un mesaj politic clar de sprijin înainte de alegerile prezidențiale și de referendumul privind aderarea la UE. Salut vizita președintei von der Leyen la Chișinău și adoptarea Planului de creștere care va stimula reformele și creșterea economică a Republicii Moldova în următorul an’’.
Potrivit oficialilor europeni, printre persoanele sancționate pentru acțiuni de destabilizare în Găgăuzia se numără și șeful adjunct al bașcanei Găgăuziei, Mihail Vlah, dar și consilierul pentru relații cu mass-media, Iurii Cuznețov. Aceștia au ajuns sub sancțiuni pentru asocierea Cu Evghenia Guțul, care este afiliată fugarului criminal Ilan Șor. O altă persoană sancționată este fondatoarea și directoarea organizației Evrazia, Nelli Parutenco, președintele-adjunct al Comitetului Executiv al Găgăuziei, Ilia Uzun.
„Moldova se confruntă cu încercări directe masive din partea Rusiei de a destabiliza țara, precum și cu provocări care decurg din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta este o amenințare directă la adresa unei țări suverane, la adresa vieții sale democratice, la adresa drumului său către Uniunea Europeană. UE va continua să ofere tot sprijinul său aspirațiilor legitime ale poporului moldovean. Listele de astăzi sunt încă o contribuție la reziliența Moldovei”, a afirmat șeful diplomației UE, Josep Borrell.
Ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi a ținut să precizeze că sancționarea persoanelor, implicate în destabilizarea țării este un lucru importanta pentru țara noastră.
„Acest pas important contribuie la consolidarea rezilienței și la combaterea influenței maligne în Republica Moldova’’, a scris Popșoi pe canalul său de Twitter.”
Potrivit presei din România, agenda discuțiilor din cadrul reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe include agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu. De asemenea, va fi abordat și subiectul privind Republica Moldova, în contextul desfășurării alegerilor prezidențiale și referendumului pentru aderarea la UE, care se va desfășura în data de 20 octombrie.
Lasă un comentariu