NOUTĂȚI

Lucrările de modernizare a instalației de pompare pentru alimentarea unui cazan de aburi de la Termoelectrica au fost finalizate

Compus de Redacția STAR

Lucrările de modernizare a instalației de pompare pentru unul dintre cazanele de aburi de la Termoelectrica au fost finalizate. Autoritățile afirmă că, datorită noilor echipamente instalate, se vor economisi până la 10 milioane de lei în acest sezon de încălzire. O dovadă în acest sens sunt și rezultatele obținute anul trecut, când echipamentele unui alt cazan de aburi au fost înlocuite, generând economii considerabile, a declarat Directorul general interimar al Termoelectrica, Iurie Razlovan.

,,Noi cu pompa de la blocul energetic numărul 1 deja avem economii de sub 40 de milioane de lei. Este o investiție foarte bună. Noi am schimbat un motor foarte vechi, am pus unul inteligent cu convertizor de frecvență, care lin își ia sarcina, lin coboară turațiile, consumă doar atât cât este necesar într-un mod foarte efectiv. Noi preconizăm că cu blocul numărul 2 cu pompa asta care este deja în funcțiune să avem economie în sezon aproximativ de 10 milioane de lei’’.

Proiectul este finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Energiei. Responsabilii de implementarea acestuia au lansat o nouă licitație pentru construcția a două centrale electrice de termoficare cu o capacitate de aproximativ 55 MW pentru Termoelectrica.

,,Prima licitație a fost anulată din considerentul că ofertele nu au corespuns acelor cerințe tehnice înainte de către companii. Acum suntem la etapa când am lansat o licitația și în luna ianuarie așteptăm ofertele să fie înaintate de companiile interesate. Vom finaliza cu succes licitația și semnarea contractului cu compania câștigătoare ca în timp de 2 ani de zile să avem lucrările și să asistăm împreună la darea în exploatare a acelei centrale nouă’’.

Ministerul Energiei își propune să modernizeze întregul sistemul energetic din țară.

,,Aici este vorba în primul rând de securitate și siguranță ca indiferent de ce se întâmplă consumatorii să aibă căldură atunci când vor avea nevoie. Investițiile se privesc prin prisma de securitate și prin prima eficienții recuperării acestor bani. Eu cred că în următorii 3,4,5 ani o să investim în sistemul energetic mai mult decât în precedenții 30 de ani’’, a spus Victor Parlicov, ministrul Energiei.

Costul proiectului este de 92 de milioane de euro și este finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu