NOUTĂȚI

Secția Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Raional Cahul, renovată. Lucrările au costat aproape 22 de milioane de lei

Compus de Redacția STAR

Pacienții în stare gravă din sudul țării vor fi spitalizați în condiții mai bune. Secția anestezie și terapie intensivă din cadrul Spitalului Raional Cahul a fost renovată și dotată cu echipament performant. Secția modernizată are acum și un cabinet neurologic STROKE care acordă asistență medicală 24 din 24 de ore pentru pacienții cu AVC dar și un cabinet pediatric pentru situații critice. La inaugurare a fost prezentă ministra Sănătății și președintele parlamentului.

Proiectul implementat ca rezultat al răspunsului de urgență la COVID -19, inițiat de Guvernul Republicii Moldova și realizat de Ministerul Sănătății cu finanțare de la Banca Mondială de Investiții a costat aproape 22 de milioane de lei. Investiția a dus la o creștere semnificativă a numărului de pacienți salvați, afirmă directorul instituției Vasile Rotaru.

,,Dotarea cu monitoare, ventilatoare, defibrilator, aparat pentru ultrasonografie, aparat pentru aprecierea acido-bazic ceea ce ne-a permis în activitatea acestui an să scădem mortalitatea în unitatea de terapie intensivă cu o treime’’.

Ministerul Sănătății va continua să modernizeze spitalele din toate raioanele țării, astfel încât cetățenii să beneficieze de un tratament eficient mai aproape de casă, afirmă Ala Nemerenco.

,,Este foarte important să modernizăm sistemul de sănătate, să punem în mâna medicilor celor mai bune instrumente și începem de la echipamente, ulterior medicamente și altele, ca dumneavoastră să aveți posibilitatea să ajutați cu adevărat oamenii, ei doar să treacă prin spital și să se întoarcă sănătoși la familiile lor’’.

,,Ceea ce avem aici eu zic că este Europa acasă, acestea sunt condiții de muncă foarte bune, aceasta nu e moft, nu e lux, așa trebuie să fie, vom continua să facem’’, a spus Igor Grosu, președintele Parlamentului.

Scopul proiectului a fost ajustarea secției de terapie intensivă la standardele europene, creșterea funcționalității și asigurarea unui spațiu sigur și modernizat pentru aproape 700 de pacienți anual. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu