NOUTĂȚI

Un oficial din SUA, solicită ajutorul Meta și Google pentru combaterea propagandei ruse în Moldova

Compus de Redacția STAR

America, prin intemerdiul președintelui Comisiei pentru Relații Externe a Senatului, Ben Cardin, solicită ajutorul șefilor Meta și Google pentru combaterea propagandei ruse în contextul referendumului republican constituțional privind aderarea Republicii Moldova la UE. Senatorul american a expediat câte o scrisoare directorului executiv al Meta, Mark Zuckerberg și directorului executiv al Google, Sundar Pichai, solicitându-le să aloce resurse suficiente pentru ca să oprească falsurile intensificate odată cu anunțul Chișinăului privind organizarea plebiscitului, dar și a alegerilor prezidențiale.

De exemplu, în scrisoarea adresată lui Mark Zuckerberg, senatorul american evidențiază că Meta are o oportunitate importantă în această lună de a asigura că poporul moldovean poate decide propriul său viitor, sperând că reprezentanții companiei vor lua măsurile necesare pentru ca să oprească influența rusă.

,,Meta să ia măsuri împotriva dezinformării în Republica Moldova înaintea alegerilor cruciale din 20 octombrie. Nu doar că Moldova va alege un președinte luna viitoare, dar poporul moldovean va participa și la un referendum care va decide angajamentul clar al țării față de un viitor în Uniunea Europeană. Acesta este un moment unic în istoria Moldovei care va determina viitorul pentru generații de moldoveni – și decizia trebuie să fie exclusiv a moldovenilor. Gravitatea acestei decizii în fața poporului moldovean pune responsabilitatea pe partenerii Moldovei, precum și pe cei care ajută la moderarea unor părți cheie ale spațiului informațional din Moldova, pentru a preveni influența străină malefică din a interfera în una dintre cele mai importante alegeri pe care moldovenii o vor face vreodată” subliniază oficialul de peste Ocean.

În ambele scrisori, Ben Cardin citează probele guvernelor Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit cu privire la acțiunile continue ale Kremlinului de a răspândi propaganda și dezinformarea în Republica Moldova.

„Guvernele Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit au declarat împreună în iunie că actorii ruși folosesc dezinformarea pentru a submina democrația moldovenească în perioade electorale, dar și după. Această declarație comună a expus operațiunile malefice de influență ale Kremlinului, dar revine celor care au capacitatea de a răspunde să o facă într-o manieră urgentă. În special, SUA și aliații au avertizat despre actorii ruși care urmăresc să „incite la proteste.” Consider că acest tip de comportament încalcă codul dumneavoastră de conduită și trebuie abordat”, a punctat senatorul Ben Cardin.

Din luna octombrie, canalele de Telegram ale mai multor membri ai Blocului Victorie au fost blocate, printre care a oligarhului fugar Ilan Șor, deputatei Marina Tauber și bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, iar din luna iunie, paginile de Facebook ale lui Ilan Șor, dar și ale mai multor apropiați de-ai săi, printre care liderul Șansă Alexei Lungu au fost blocate după ce Serviciul de Informații și Securitate a sesizat în acest sens încă anul trecut compania Meta. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu