Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova a îndemnat Tiraspolul să se abțină de la orice acțiuni care ar împiedica organizarea și buna desfășurare a referendumului constituțional republican și a alegerilor prezidențiale care vor avea loc pe 20 octombrie, precum și de la orice încercare de a interveni direct sau indirect în procesul electoral. Declarația a fost făcută în legătură cu un comunicat emis pe 11 octombrie de așa-numitul Minister de Externe al Transnistriei, în care autoritățile separatiste își exprimă dorința de a organiza alegeri și pe malul stâng al Nistrului.
,,În legătură cu planurile vecinului nostru, Republica Moldova, de a ignora poziția poporului transnistrean, fără a încerca măcar să propună deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul Transnistriei, subliniem că, pentru a obține o opinie reală a tuturor transnistrenilor, considerăm posibilă organizarea unui referendum privind atitudinea față de Uniunea Europeană pe teritoriul nostru. Desigur, acest eveniment poate fi organizat în baza unor acorduri între părți, cu participarea observatorilor, inclusiv internaționali, și cu condiția ca comunitatea internațională să fie pregătită să ia în considerare opinia populației din Transnistria’’, se arată în comunicatul așa-numitului Minister de Externe de la Tiraspol.
Biroul pentru Reintegrare al Moldovei a menționat că autoritățile autoproclamate de pe malul stâng au încercat în mod ilegal, în ultimele săptămâni, să împiedice reprezentanții partidelor politice, jurnaliști, activiști și oameni de cultură de pe malul drept să interacționeze cu cetățenii Republicii Moldova din regiunile de est ale țării.
,,Nici chiar solicitarea Biroului Politici de Reintegrare de a permite în ziua desfășurării referendumului accesul reprezentaților comisiilor electorale cu urna mobilă în raioanele de est nu a fost acceptată de Tiraspol. Implicit, comentariul reprezentantului politic de la Tiraspol poate fi interpretat doar ca o acțiune manipulativă, făcută, cel mai probabil, la comanda unor forțe externe’’, se menționează în comunicat.
Biroul a mai subliniat că cetățenii Republicii Moldova care locuiesc pe malul stâng al Nistrului au dreptul la vot, la fel ca toți ceilalți concetățeni. În acest sens, vor fi deschise 30 de secții de votare în perimetrul Zonei de Securitate, în localitățile controlate de autoritățile constituționale.
Lasă un comentariu