NOUTĂȚI

Târg de cariere la Guvern. Salariile propuse pornesc de la 9000 de lei, iar pentru funcțiile de conducere ajung și la 25 de mii de lei

Compus de Redacția STAR

Treizeci și cinci de instituții publice din țară își caută angajați. Joi, acestea și-au prezentat ofertele la Târgul de Cariere, desfășurat în incinta Guvernului. Reprezentanții autorităților publice afirmă că oferă condiții de muncă avantajoase pentru tinerii specialiști, și salarii cuprinse între 9 000 și 25 000 lei.

,,Uitați-că noi avem scoase în concurs acuma la mediul de afaceri, vă uitați pe cariera.gov.md și aici sunt toate criteriile și cerințele față de funcții’’.

Salariul pentru un specialist începător la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării începe de la 16000 de lei, dar și criteriile de selecție sunt drastice.

,,După trei luni de zile, după ce persoana termină proba și este confirmată în funcție i se confirmă grad de calificare de consilier de clasa a treia plus 200 lei la salariu. După jumătate de ani persoana este evaluată și poate beneficia de un suport la salariu maximal 10%’’, a spus Aliona Dobrotan, consultant, ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră este în căutarea a peste 500 de angajați, în calitate de ofițeri și subofițeri superiori.

,,Salariu începător la un ofițer superior este de la 9000 de lei, la ofițer este mai majorat. Trebuie să fie cetățean al RM obligatoriu, să atingă vârsta de 18 ani, să fie dornic de a învăța și de a se supune cerințelor activității noastre de serviciu. Sperăm ca viitorii studenți care finisează colegiile sau universitățile să revină cu mare drag aici, la poliția de frontieră’’, a spus Iana Murzac, ofițer al Poliției de Frontieră.

Reprezentanții autorităților se așteaptă la un număr mai mare de doritori de a ocupa o funcție în instituții publice.

,,Avem peste 130-140 de funcții publice vacante domeniul de activitate în cadrul agenției: medicina veterinară, agronomia, protecția plantelor, siguranța alimentelor. Anul trecut în urma târgului de cariere am avut cinci candidați care au participat la concurs, dar din păcate doar trei au promovat concursul, acum lucrează în colectivul nostru și sunt bravi’’, a spus Eduard Andrușca, șef direcție ANSA.

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani vor avea posibilitatea să își facă stagiul plătit în 27 de instituții publice. Una dintre acestea este Ministerul Afacerilor Externe, care își așteaptă viitorii colegi să îi îndeamnă să depună dosarele până în 15 octombrie.

,,Stagierile sunt pe cinci domenii, integrare europeană, cooperare bilaterală, cooperare multilaterală, protocol diplomatic de stat și afaceri consulare. Cei care vor obține un calificativ foarte bine pot fi angajați’’, a spus Veronica Ungureanu,
consilier resurse umane, Ministerul Afacerilor Externe.

Târgul de cariere de la Guvern a atras zeci de persoane. Această tânără spune că și-a făcut studiile în Franța, iar imediat după absolvire a aplicat la mai multe instituții publice din țara noastră, dar nu a fost acceptată.

,,De la multe nici nu am primit niciun răspuns dacă a trecut dosarul sau nu, de aceea am decis să vin fizic, poate așa e mai ușor de înțeles cerințele de aplicare la un job. Este destul de complicat să accesezi un job sau să faci proba sau concursul dar aș vrea să mă stabilesc acasă, să lucrez de aceea încerc să obțin un job’’.

,,Am dat deja o cerere pentru practică achitată în Guvern și deja aștept răspuns. Îmi place că oamenii sunt pregătiți și bucuroși să ne îndrumeze și să ne povestească despre fiecare loc de muncă sau stagiu și pentru cariera de viitor’’.

,, Am aplicat la un stagiu practic în cadrul Ministerul Educației și direcția politicii tineret. Am văzut că în cadrul stagiului practic este achitată bursa de 3000 de lei, însă deja dacă e vorba de angajare într-un minister cred că 10-12000 de lei pentru un tânăr student ar fi ok.’’

Daniel Vodă purtător de cuvânt al Guvernului subliniază că scopul acestui târg este ca persoanele care își caută un loc de muncă să primească mai multe informații direct de la autorități, ceea ce va facilita integrarea profesională a tinerilor pe piața muncii.

,, Cetățenii să nu interacționeze doar cu platforma cariera.gov.md dar să aibă posibilitatea să adreseze toate întrebările la angajare. Apropo, cel mai des sunt întrebări legate de criteriile de eligibilitate, trebuie să fii cetățean al RM, să vorbești limba oficială a țării-limba română, să dispui de o diplomă de studii universitare, la licență, master sau de specializare la care aplici și persoana poate fi angajată în serviciul public, care este un serviciu benefic în folosul cetățenilor Republicii Moldova’’.

Prima ediție a Târgului de cariere în sectorul public a fost organizată de Guvern în luna ianuarie 2024. La aceasta au participat aproape 500 de persoane, fiind propuse peste 200 de funcții vacante. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu