STARNEWS

Rafael Nadal își anunță retragerea din tenis într-un video emoționant: ,,O decizie dificilă”

Compus de Carolina Digori

Rafael Nadal și-a anunțat retragerea din tenis. Într-un videoclip emoționant postat joi, 10 octombrie, pe X, dublul campion de Grand Slam, în vârstă de 38 de ani, a confirmat că agață racheta în cui și că ultimul său turneu va fi finala Cupei Davis de la Malaga, Spania, în noiembrie.

„Realitatea este că au fost câțiva ani dificili, în special ultimii doi”, a început el în videoclipul subtitrat în engleză. „Nu cred că am fost capabil să joc fără limitări. Este, evident, o decizie dificilă și care mi-a luat ceva timp să o iau. Dar, în această viață, totul are un început și un sfârșit. Și cred că este un moment potrivit pentru a pune capăt unei cariere care a fost lungă și mult mai de succes decât mi-aș fi putut imagina vreodată”.

Starul sportiv a continuat să noteze cât de specială este Cupa Davis pentru el și cum o vede ca pe un mod potrivit de a-și încheia cariera. „Cred că am parcurs un cerc complet de când una dintre primele mele mari bucurii ca jucător profesionist de tenis a fost finala Cupei Davis de la Sevilla, în 2004”, a spus el, în timp ce pe ecran se derulau imagini cu Spania câștigând titlul.

„Mă simt super, super norocos pentru toate lucrurile pe care le-am putut trăi”, a continuat Nadal, înainte de a mulțumi întregii industrii a tenisului și «marilor săi rivali», în special lui Roger Federer și Novak Djokovic.

„Am trăit multe momente pe care mi le voi aminti pentru tot restul vieții”, a adăugat el, citat de People.

Nadal a mulțumit apoi echipei sale – despre care a spus că este „un pic mai dificil pentru mine” – și familiei sale, pe care a descris-o ca fiind „totul pentru mine”.

Pe lângă mulțumirile aduse mamei Ana, tatălui Sebastián, surorii Maribel și unchiului Toni, atletul a adus un omagiu soției sale, Mery „Xisxa” Perelló, și fiului lor în vârstă de 2 ani.

„Mery, am fost împreună timp de 19 ani. Îți mulțumesc pentru tot ceea ce ai făcut. Cred că ai fost tovarășa perfectă de călătorie în toți acești ani din cariera mea”, a spus el. „Să vin acasă și să văd cum fiul meu crește în fiecare zi a fost o forță care m-a ținut cu adevărat în viață și cu energia necesară pentru a continua.”

Ecranul a trecut apoi la imagini cu fiul său alergând pe un teren de tenis cu o rachetă în mână și privind de pe margine împreună cu mama sa.

Videoclipul, care a inclus diverse momente importante din cariera sa, s-a încheiat cu Nadal mulțumindu-le fanilor săi. „Nu vă pot mulțumi îndeajuns pentru ceea ce m-ați făcut să simt. Mi-ați dat energia de care am avut nevoie în fiecare moment”, a spus el, adăugând: ,,Într-adevăr, tot ceea ce am trăit a fost un vis devenit realitate”.

Anunțul lui Nadal vine după ce, în august, a renunțat la US Open 2024, spunând că, în opinia sa, nu ar fi fost „capabil să dea [100%] de data aceasta”. Starul tenisului a câștigat anterior turneul în 2010, 2013, 2017 și 2019.

Turneul a urmat Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024, la care Nadal și partenerul său de dublu Carlos Alcaraz au fost eliminați în sferturile de finală pe 31 iulie.

Nadal și-a asigurat primul Grand Slam în adolescență, câștigând Openul Franței în 2005, la doar două zile după ce a împlinit 19 ani. El a continuat să câștige turneul de alte 13 ori, cel mai recent în 2022.

Starul spaniol a mai câștigat Wimbledon de două ori, în 2008 și 2010, și Australian Open de două ori.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu