NOUTĂȚI

Încă zece moldoveni aflați în Liban au solicitat Ministerului Afacerilor Externe să fie evacuați din această țară

Compus de Redacția STAR

Încă zece moldoveni aflați în Liban au solicitat Ministerului Afacerilor Externe să fie evacuați din această țară, în contextul situației de securitate din regiunea Orientului Mijlociu. Anunțul a fost făcut de secretarul general al MAE, Mihai Mițu, după ședința de miercuri a Guvernului.

,,În următoarele zile urmează și aceștia să ajungă în siguranță în Republica Moldova. Suntem în dialog constant cu cetățenii care se află pe teritoriul Israelului și ne vom implica în situații în care vom recepționa careva cereri de evacuare’’.

Alți 18 cetățeni ai țării noastre, printre care femei, copii, persoane cu probleme de sănătate și alte categorii aflate în zona de risc, au ajuns miercuri seară acasă. Ei au fost întâmpinați la aeroport de secretarul general de stat, Mihai Mîtu, și reprezentanții IOM. Oamenii spun că în sfârșit se simt în siguranță. Soțiile libanezilor susțin că vor depune eforturi ca soții lor, de asemenea, să ajungă în țară noastră.

,,Noaptea asta am dormit fără zgomote, fără teamă, foarte bine, că acolo e foarte greu. Mulți oameni vor să plece de acolo. Sunt căsătorită deja de 14 ani, de 3 ani n-am fost acasă. Soțul a rămas acolo, trebuie să văd acum cum pot să-i fac invitație’’.

,,Zborul a fost ușor, mersi mult la ambasada Moldovei în Ankara foarte mult. E foarte grav. Situația e complicată. -Se aud țipete, bubuituri? – Se aud foarte tare, peste fiecare cinci minute. -Dumneavoastră de mult timp locuiți acolo? – De 20 de ani. Dacă nu era situația asta nici nu veneam că s-au început școli, universități, așteptăm, sperăm că se va termin și se va întoarce fiecare la locul lui’’.

Potrivit secretarului general al MAE, evacuarea a fost posibilă datorită eforturilor complexe ale Ministerului Afacerilor Externe și ale altor parteneri instituționali – membri ai Celulei de criză a MAE, precum și ale misiunilor diplomatice ale țării noastre din Turcia, acreditată pentru Republica Libaneză, și din București, acreditată prin cumul în Serbia, cu sprijinul autorităților sârbe și al OIM.

Săptămâna trecută, alți zece moldoveni au fost evacuați din zonă. Potrivit datelor oficiale, la începutul anului, în Liban se aflau peste 50 de cetățeni ai Republicii Moldova.

Autoritățile israeliene au anunțat marți că își extind ofensiva terestră împotriva grupării Hezbollah în sudul Libanului, după ce au trimis trupe suplimentare și au îndemnat localnicii să evite zona de coastă. La un an după atacul Hamas în sudul Israelului, premierul Benjamin Netanyahu a promis că va duce luptele până la înfrângerea grupărilor Hamas și Hezbollah, ambele susținute de Iran.

Deși Israelul a redus forța militară a acestor grupări și le-a eliminat liderii, ele continuă să lanseze rachete asupra Israelului.

În același timp, Israelul a continuat atacurile aeriene în sudul și estul Libanului și la periferia sudică a Beirutului. Israelul încearcă să îndepărteze Hezbollah de la granița din sudul Libanului și să oprească atacurile cu rachete asupra nordului Israelului, de unde aproximativ 60.000 de oameni au fost strămutați după ce Hezbollah a lansat rachete în sprijinul Hamas.

De la începutul lunii octombrie 2023, peste două mii de persoane au fost ucise în atacurile israeliene din Liban, dintre care peste 1.100 după 23 septembrie, iar peste un milion de oameni au fost strămutați. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu