NOUTĂȚI

Organizatorul ,,pelerinajelor” preoților în Rusia și al campaniei electorală a Victoriei Furtună, expulzat

Compus de Redacția STAR

Dmitri Chistilin, care ar fi organizatorul ,,pelerinajelor” preoților Mitropoliei Moldovei în Federația Rusă și care s-ar fi ocupat de campania electorală a Victoriei Furtună, candidată la alegerile prezidențiale, a fost expulzat din Republica Moldova pentru că prezenta pericol pentru securitatea țării, afirmă ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros. Oficialul a oferit detaliile după ce individul expulzat de Chișinău a fost reținut la scurt timp de Serviciul de Securitate al Ucrainei.

,,Subiectul respectiv a prezentat un pericol pentru securitatea țării, atât vă pot spune și noi ne-am făcut angajamentele noastre și obligațiunile funcționale. Organele de securitate, întotdeauna, monitorizează mediul de securitate din Republica Moldova și atunci când sunt identificate persoane care au o apartenență sau sunt persoane care atentează nemijlocit la securitatea statului, atunci noi aplicăm astfel de proceduri pentru că persoanele respective să fie expulzate, înlăturate de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Dmitri Chistilin, supranumit ,,ideologul Kremlinului pentru agresiunea armată a Federației Ruse”, este acuzat de trădare de patrie și de justificarea agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv glorificarea ocupanților. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă detenție pentru restul vieții și confiscarea tuturor bunurilor deținute.

SBU mai notează că Dmitri Chistilin ar fi asistentul fostului consilier al lui Putin, Serghei Glaziev, unul dintre principalii ,,moderatori” ai anexării Crimeei, precum și a regiunilor Donețk și Lugansk. Chistilin ar fi fost implicat și în elaborarea ,,Strategiei războiului informațional,” document ce ar justifica invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina. Mai mult, el, ajutând serviciile speciale ruse, a fost autorul multor publicații cu scopul de a desfășura diversiuni informaționale împotriva Ucrainei. În același timp, Dmitri Chistilin a participat activ la promovarea intereselor Kremlinului în afara Rusiei, fiind organizatorul interferențelor în procesele electorale din țările Europei de Est și Centrale în favoarea Kremlinului. Iar potrivit jurnaliștilor Deschide.md, Dmitri Chistilin, cetățeanul Federației Ruse și Ucrainei, este amic cu mai mulți preoți moldoveni, inclusiv episcopul Marchel, convingându-i pe aceștia să adune semnături în susținerea candidatei la scrutinul prezidențial, Victoria Furtună. Dar și s-ar fi ocupat de campania electorală a fostului procuror anticorupție. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu