NOUTĂȚI

Recunoștință donatorilor de organe. Zeci de persoane care au primit o a doua șansă la viață au adus un omagiu donatorilor

Compus de Redacția STAR

Optzeci de persoane au nevoie în fiecare an de un rinichi sau de un ficat pentru a supraviețui, însă doar 4 dintre acestea beneficiază de un transplant. Mulți dintre cei care așteaptă un organ își pierd viața înainte de a-l primi. Medicii susțin că situația este și mai alarmantă dat fiind faptul că majoritatea pacienților care au nevoie de un transplant au până la 45 de ani.

Cu ocazia Zilei Europene a donării de organe, zeci de persoane s-au adunat la monumentul „Speranța pentru Viață” pentru a aduce un omagiu donatorilor de organe care au salvat vieți.

Cu 13 ani în urmă, Dumitru Iosob, medic de profesie, a fost diagnosticat cu insuficiență renală. După un șir de investigații, s-a constatat că singura soluție pentru a-i salva viața era un transplant renal.

,,Când m-am adresat la Agenția de transplant am fost anunțat atunci în 2011 rândul era de 200 de persoane ca să fie făcut transplant cadaveric, iar de la persoană în viață se poate de făcut mai de vreme’’.

Pentru a-i salva viața, mama bărbatului, Dorina Iosob, a decis să îi ofere un rinichi fiului său.
,,Prima dată când a făcut dializă a fost la data de 4 februarie iată atunci mi-a fugit picioarele de sub mine și mi-am pierdut echilibru, dar am zis așa dacă nu tu atunci cine numai mama ce nu face mama pentru copilul ei, merge prin foc și pară. Așteptam ziua aceea când să aud că copilul meu merge spre bine. Transplantul a fost la 29 aprilie de ziua lui de naștere, care împlinise 34 de ani’’.

Și Elena Domenco din Cantemir i-a donat un rinichi fiului său pentru a-i salva viața.

,,Eram foarte îndurerată că s-au blocat ambii rinichi. Pe dânsul îl susținea doar dializa, el o zi făcea dializă, o zi nu, dacă nu făcea i se ridica tensiunea 280-290, care poate fi un caz fatal, de aceea am insistat la operație. El avea 47 de ani eu aveam 67 mă temeam că medicii nu o să fie de acord cu mersul nostru, dar m-au înțeles ce vrea o mamă, alături un copil sănătos’’.

În noiembrie 2023, Gheorghe Ciobanu din Capitală a beneficiat de un transplant hepatic, donat de o persoană în moarte cerebrală. Bărbatul, care a lucrat mulți ani în domeniul prelucrării plasticului, a observat că starea sa se agrava de la o zi la alta. În timp ce era internat în spital, a aflat că i-au găsit un donator compatibil.

,,Pentru omul cela mă închin până la pământ. Dacă aș putea aș face tot pentru așa oameni care fac, aceasta o simte dar omul care a trecut prin asta, dacă o să lămuresc la alții că acestea sunt oameni cu suflet mare nu sunt cuvinte, dar să simți e cu totul alt ceva. Iată eu simt că când îți vine așa cadou’’.

Medicii afirmă că rudele sunt adesea reticente atunci când trebuie să acorde consimțământul pentru prelevarea unui organ, ceea ce duce la un număr mult mai mic de transplanturi.

,,Donarea trebuie să fie ca un act de caritate, voluntară, ne impus de nimeni pentru a salva mai multe vieți. Fiindcă, astăzi la nivel mondial ne confruntăm cu o lipsă de organe disponibile pentru a salva omenirea. Mulțumesc celor care au susținut pe cei apropiați și îndemnăm să doneze organe care este unica soluție în stadii clinice’’, a spus Cornelia Cornea,
medic Agenția de Transplant.

Doar două instituții medicale din țară prelevează organe de la persoane în moarte cerebrală. Din acest an, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost acreditat să preleveze organe de la cei care și-au pierdut definitiv capacitatea de a-și recăpăta conștiința.

,,Avem instituțiile autorizate care prelevează organe dar și țesuturi, atât de la donator în moarte cerebrală și stop cardiac Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” care sunt cei mai experimentați, precum și Institutul de Medicină Urgentă. Acum vor fi autorizate și spitalele raionale, secțiile de terapie intensive care sunt sursa de donator în moarte cerebrală’’, a spus Tatiana Țîmbalari, șefă direcție transplantologie.

Potrivit Agenției de Transplant, în ultimele 18 luni au fost realizate 8 transplanturi de organe și 521 transplanturi de țesuturi. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu