NOUTĂȚI

Un milion de lei au fost ridicați de oamenii legii în satul Jora de Jos, raionul Orhei. Banii, pentru coruperea alegătorilor

Compus de Redacția STAR

Noi tentative de corupere a alegătorilor. Un milion de lei au fost ridicați de ofițerii CNA și procurori în urma mai multor percheziții desfășurate în satul Jora de Jos, raionul Orhei, la persoane afiliate penalului fugar Ilan Șor.

Oamenii legii au descins sâmbătă în cadrul unui dosar de finanțare ilegală a unei formațiuni politice din partea unui grup organizat. Banii urmau să fie cheltuiți pentru remunerarea membrilor de partid și a simpatizanților acestuia, organizarea evenimentelor festive, concertelor, întrunirilor sau altor acțiuni publice, închirierea mijloacelor de transport, alimentarea cu combustibil sau remunerarea șoferilor. Urmărirea penală se desfășoare sub conducerea procurorilor Procuraturii municipiului Chișinău.

În data de 3 octombrie în mai multe raioane au avut loc percheziții. Oamenii legii a raportat că „persoanele afiliate organizației criminale, conduse de Ilan Șor” au fost instruite să racoleze oameni pentru participarea la scrutinul din 20 octombrie contra unor sume de bani. Cei racolați urmau să fie anunțați, în ajunul alegerilor, ce candidat să voteze și să aleagă opțiunea „Nu” la referendum. Grupul criminal organizat ar fi format inclusiv din persoane care se află pe teritoriul Federației Ruse. În cadrul unui briefing susținut săptămâna trecută, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, au anunțat că peste 130 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au ajuns în vizorul poliției după ce au primit transferuri din Federația Rusă pentru a influența rezultatul scrutinului electoral. Doar în luna septembrie, suma totală a transferurilor a ajuns la peste 15 milioane de dolari. Reprezentanții instituțiilor de drept au precizat că cei care vor corupe alegătorii riscă amenzi de la 50 de mii de lei și până la cinci ani de închisoare. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu