NOUTĂȚI

Exemplu pentru Moldova. Tiina Ilsen: 20 de ani în Uniunea Europeană au schimbat Estonia în totalitate

Compus de Redacția STAR

Douăzeci de ani în Uniunea Europeană au schimbat Estonia în totalitate. Aceasta este opinia expertei estoniene Tiina Ilsen, șefa rețelei internaționale de experți „PractNet”, prezentă în aproape 20 de țări. În cadrul interviului oferit jurnalistului ONE TV, Cătălin Murzac, în contextul campaniei de informare „Europa de lângă noi”, lansată de ONE TV și STAR TV, ea a subliniat că îmbunătățirea infrastructurii, educației și economiei, care s-a produs în toată țara după aderarea la UE, a făcut ca viața la sat să devină la fel de atractivă ca în orașele mari.

,,Datorită faptului că suntem în Uniunea Europeană s-a schimbat complet infrastructura noastră, drumurile noastre, asigurarea noastră cu apă, antreprenorii, oportunitățile de comerț, desigur, în Uniunea Europeană, dar și, cum se spune, nu subvenții, ci sprijinirea diferitelor proiecte, diferitor fonduri ale Uniunii Europene. Viața noastră în regiuni s-a dezvoltat foarte mult. În trecut, aveam un singur oraș mare, iar restul erau periferii; acum, însă, a început un proces invers: oamenii doresc să trăiască mai mult în orașele mici, nu în capitala Tallinn. Datorită Uniunii Europene, această infrastructură, viața în sate, în regiuni, a devenit la fel de dezvoltată ca și în orașele mari. ”

Estonia a devenit, de asemenea, un lider la capitolul digitalizare, o ambiție născută înainte de aderarea la Uniunea Europeană, dar realizată în mare parte datorită fondurilor europene.

„Am înțeles foarte repede că trebuie să ne inventăm propriul viitor, care să ne scoată în evidență, care să ne facă să nu mai putem spune că suntem o țară cu probleme și fără propria noastră narațiune pentru viitor. De aceea am început să pregătim digitalizarea noastră, cum am numit-o noi, președintele nostru o numea „saltul tigrului”. Asta însemna digitalizare completă, informatizare, de exemplu, a școlilor. Aderarea la Uniunea Europeană ne-a oferit acces, în primul rând, la investiții mari.”

Întrebată dacă sprijinul estonienilor pentru Uniunea Europeană este la fel de puternic în prezent ca acum 20 de ani, experta a subliniat că acesta a crescut și mai mult.

„Mai puternic. Acum este de aproape 90%. Când am aderat, am avut și noi un referendum, 67% au votat „pentru”. Așa cum știți, avem și o populație vorbitoare de limba rusă. Aproximativ 25%, poate puțin mai mult, din populația estoniană este vorbitoare de limba rusă. În anii ’90, de exemplu, atunci când am devenit din nou independenți, aproape 98% din populația vorbitoare de limba rusă era împotrivă aderării la structurile Uniunii Europene, inclusiv la NATO. După acești 20 de ani, putem spune că sprijinul populației vorbitoare de limba rusă din Estonia pentru Uniunea Europeană este la fel de mare ca sprijinul populației vorbitoare de limba estonă. Deci, s-a schimbat foarte mult, pentru că viața a devenit mai bună pentru toți. Este un fapt pe care îl vedem în fiecare zi. Prin urmare, sprijinul este foarte mare. Am intrat în familia Europei și nimeni nu ne mai poate respinge de acolo.”

Înainte să adere la UE, Estonia a fost speriată cu numeroase mituri despre Uniune spune experta. Privind retrospectiv, ea a concluzionat că toate acestea s-au dovedit a fi nefondate.

„Cred că, dacă vorbim despre Estonia și, poate, și despre Letonia și Lituania, una dintre lecțiile pe care le vedem acum este că temerile și miturile de dinaintea aderării la Uniunea Europeană s-au dovedit nefondate. Am fost speriați nu doar din partea Rusiei, ci ni se spunea că birocrația europeană ne va domina, că nu vom mai avea dreptul la cuvânt în propria țară, că va trebui să măsurăm tot timpul banane și că veți deveni sclavii unei puteri mari, cum ar fi Comisia Europeană. Temerile că prețurile vor crește, că europenii vor veni să ne cumpere pământul și vom rămâne fără nimic – toate aceste mituri erau foarte răspândite, cred ca în toate fostele republici sovietice. Experiența noastră a arătat că toate acestea sunt minciuni, și că nu ar trebui să ne temem să alegem viitorul european. ”

Locul Moldovei este fără îndoială în Uniunea Europeană, iar pentru a realiza acest deziderat, țara noastră se bucură de susținere solidă din partea altor state, a punctat Tiina Ilsen

,,Mult timp, în Europa și în lume, Moldova nu era percepută ca o țară puternică și independentă. Așa cum se spunea adesea despre noi la început: „fosta țară sovietică”, o țară aflată lângă o altă țară. Aderarea la Uniunea Europeană va permite Moldovei să-și ocupe locul cuvenit în Europa, acolo unde a aparținut dintotdeauna, dar de unde a lipsit temporar. Aveți prieteni foarte puternici și influenți. Există și prieteni mici și loiali, ca Estonia. Prietenii sunt necesari pentru a vă găsi locul în Uniune și să vă construiți parteneriate solide. Eu cred că Uniunea Europeană nu va fi completă fără Moldova, așa că aștept cu nerăbdare să văd Moldova parte din familia europeană.”

Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „Promovarea avantajelor aderării Moldovei la UE prin exemplul experienței României”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material jurnalistic nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu