De jumătate de secol, este profesoară de limba și literatura română. A reușit cu puterea cuvântului să le cultive discipolilor dragostea pentru lectură și să le dezvolte gândirea critică. Ana Galaju și-a început activitatea didactică la doar 17 ani și continuă să-și îndeplinească nobila misiune și la 70 de ani. În ajun de Ziua Profesorului, echipa ONE TV a fost la Liceul Ion Creangă din Capitală, unde a surprins-o pe Ana Galaju discutând cu blândețe și acuratețe cu elevii clasei a 12-a.
,,Haideți să vedem, ce idei putem selecta din acest articol, care v-ar favoriza pe voi , fără emoții, liber, degajați’’.
Ana Galaju și-a început activitatea în raionul Strășeni în calitate de învățătoare de clasele primare, însă sunetul alfabetului român a determinat-o să își schimbe parcursul profesional. După un an, a decis să își continue studiile la Universitatea de Stat din Chișinău, unde s-a confruntat cu multe provocări.
,,Vorbeam despre Eminescu în șoaptă, despre scriitorii clasici la fel. Ne era impuși altă pleiadă de scriitori și când am ieșit la mal și am avut libertate totală am avut o bucurie nespus de mare. Aceasta e bogăția noastră, s-a deschis tezaurul, comoara, suntem liberi. În sfârșit spunem ferm și convingător că avem și vorbim limba română, că până acum era limba maternă, limba noastră limba nuștiu cui’’.
Profesoara povestește că, de-a lungul carierei, a instruit și educat mii de elevi, dar generațiile actuale sunt mai deosebite.
,,Cei care au fost erau mai înțelegători, mai supuși. Aceștia sunt mai libertini, au altă viziune asupra vieții, alte capacități au, probabil a lăsat amprenta tehnologiile digitale, ei sunt maeștri în domeniu ușor lucrează, au mai multe surse și se informează libertatea e pentru dânșii’’.
Atât timp cât îi permite sănătatea, profesoara spune că se vede printre elevi și colegi de breaslă, fără de care nu își imaginează viața.
,,E timpul de acuma să mai investesc în familie ajunge, dar nuștiu cum o să fie, parcă am o frică. Ce voi face, o jumate de zi, dar mai departe cum o să fie, dar tot mă gândesc că viața avansează, sănătatea se deteriorează’’.
Pe parcursul anilor, a primit mai multe mențiuni și a fost distinsă cu Meritul Civic pentru întreaga activitate pedagogică. Cel mai mult se bucură atunci când o vizitează foștii discipoli.
,,Când a deschis ușa, veselă zâmbăreață, am rămas uimită. O doamna profesoară!!! Bine că vă găsesc. Mă bucur de rezultatele lor fiindcă mulți în multe domenii au cucerit lumea întreagă și au profesii foarte mulți, profesii bune, sunt stăpâni, gospodari și sunt mulțumită’’.
,,– M-a ajutat la creșterea mea personală.
-Deci suportul de bază este lectura. Lecturăm ne formăm ca personalități’’.
Elevii sunt cei care își vor aminti, peste ani, de profesionalismul și cunoștințele oferite.
,,Pe lângă cunoștințele academice ne-a setat un sistem de valori pe care încercăm să il utilizăm zi de zi și în baza căruia ne-am stabilit o anumită conduită, Va rămâne un exemplu pentru mine care vor reveni cu mare drag peste ani’’.
,, Dna Galaju este o profesoară extraordinară, ea mi-a fost și diriginte, ea mi-a fost nu doar profesoară dar și o mamă, unde am văzut în dumneaiei o personalitate foarte blândă’’.
,, Cel mai mult îmi va rămâne în memorie că este o persoană înțelegătoare și calmă și în urma lecțiilor am învățat să analizez mai profund poate o carte sau orice situație’’.
,, Îi mulțumim mult pentru tot ceea ce face pentru noi, iar cu ocazia zilei profesorului doresc să o felicit să-i urez multă sănătate, răbdare în continuare’’.
La Liceul Teoretic Ion Creangă sunt peste 100 de profesori, însă Ana Galaju este printre cei care au participat la diverse activități naționale și internaționale, implementând de fiecare dată noi practici educaționale care au contribuit la dezvoltarea liceului, afirmă Corneliu Solomon, directorul instituției.
,,Este un coleg pe care poți să te bizui fiindcă este competentă, mereu lucrează asupra sa, se instruiește se autoinstruește. Este omul care este alături de noi, de echipa managerială, de colegii de la comisia editorială de limba română’’.
,, O lupă e viața, te luptă cu dragoste de ea, cu dor ….’’
Lasă un comentariu