NOUTĂȚI

Crește numărul de AVC hemoragic provocate de hipertensiunea arterială. Anual, în Republica Moldova sunt înregistrate 33.500 de cazuri noi de boală hipertensivă

Compus de Redacția STAR

Tot mai multe persoane cu vârsta de peste 60 de ani ajung să fie victime ale accidentului vascular cerebral provocat de hipertensiunea arterială. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, anual, în Republica Moldova, sunt înregistrate peste 33.000 de cazuri noi de boală hipertensivă, și doar 15% dintre moldoveni își mențin tensiunea arterială sub control.

Zilnic, la Institutul de Medicina Urgenta ajung 10 pacienți cu accident vascular cerebral, dintre care 8 cauzate de hipertensiunea arterială. Medicii susțin că oamenii ignora tratamentul acestei patologii iar ca urmare se produce un AVC.

,,Bună ziua, doamnă Vera. Cum vă simțiți? Bine. Arătați-mi cum puteți ridica mâinile sus. Bravo. Acum, picioarele sus. Așa. Dinții. Bine. Medicamentele le luați la timp, da, la timp. Bine’’.

Vera Pegza, în vârstă de 75 de ani, din raionul Dubăsari, a suferit al patrulea accident vascular. Acum o săptămână, femeia a ajuns în stare inconștientă la Institutul de Medicină Urgentă.

,,Nici nu puteam vorbi, în genere eram nimic. Nu avem puls și ginerele mi-a deschis ochii și deja și ochii se duceau și a mai sunat încă odată la salvare, că îi părea că nu vine, a venit ambulanța și ce a fost mai departe nu știu’’.

Medicul intervenționist Roman Smolnițchi, care a efectuat intervenția pacientei, afirmă că accidentul vascular cerebral a fost cauzat de fibrilația atrială și hipertensiunea arterială, de care femeia suferea de mulți ani. Medicul mai spune că pacienta avea șanse minime de supraviețuire. Totuși, datorită faptului că a ajuns în maxim două ore, au reușit să intervină la timp.,,La intrarea ei în sala de operație era în hemiplegie pe dreapta, într-o afazie totală senzo – motorie, practic ea nu avea nici o conexiune cu noi, era într-o stare profundă. După procedura de trombectomie mecanică datorită faptului că am abordat-o cu anestezie locală, sedare medicamentoasă, noi am putut aprecia deficitul ei neurologic, după recanalizare a apărut mișcări în membre superioare și inferioare’’.

Și Claudea Gamurari din raionul Rîșcani a ajuns la Institutul de Medicină Urgentă cu accident vascular cerebral.

,,Dimineața m-am trezit și am ieșit afară și m-am simțit un pic rău. Am intrat în casă am sunat la fată lucru și a venit ambulanța, am pierdut vederea, mâna, piciorul’’.

Pacienta a fost preluată de echipajul de urgență și transportată la Spitalul Clinic Bălți, unde a fost supusă investigațiilor. Rezultatele au fost transmise Centrului Comprehensiv AVC din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, iar medicii de aici au solicitat transportarea imediată a pacientei la Chișinău.

,,De comun cu echipa de acolo am decis să inițiem tromboloza intravenoasă să dizolvăm trombul care se află în vas. Pe parcursul transportării pacientei către spitalul nostru tromboliza intravenoasă s-a continuat, ulterior pacienta a beneficiat de un șir de investigații mai importante cum ar fi tomografia prin perfuzie cerebrală care am văzut dacă este țesut viabil care ne-a demonstrat că pacienta are șanse de a fi salvată prin trombectromie mecanică’’, a spus Irina Rusu, neurolog tele stroke, IMU.

Persoanele peste 60 de ani trebuie obligatoriu să monitorizeze tensiunea arterială de două ori pe zi, spun medicii.

,,Din cauza hipertensiunii și din cauza hiperlipidemie, a simbolului metabolice și a schimbărilor de vârstă se dezvoltă plăcile aterosclerotice ale vaselor. Din cauza îngustării vasului și îngreunării fluxului sanguin prin aceste segmente de plăci se formează trombi care cauzează obstrucția totală a vasului de aceea tensiunea arterială trebuie la timp să fie apreciată determinată și să se dea un tratament specializat, pentru a preîntâmpina crize hipertensive nu provoacă doar AVC istemic acum dar și cel hemoragic, din cauza creșterii tensiunii arteriale in vasele mici’’, a spus Roman Smolnițchi, șef laborator Medicină Intervențională, IMU.


De la începutul anului, la Institutul de Medicină Urgentă au ajuns 9 pacienți cu accident vascular cerebral hemoragic cauzat de hipertensiunea arterială. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu