Lituania a înregistrat o dezvoltare economică semnificativă după aderarea la Uniunea Europeană în 2004. Țara a reușit să își crească PIB-ul de peste trei ori, să atragă investitori, să deschidă numeroase locuri de muncă, iar calitatea vieții lituanienilor a crescut considerabil. Astfel, salariul mediu lunar este acum de 2.100 de euro, iar pensia medie constituie circa 610 de euro. Unii experți în domeniu afirmă că acest lucru nu ar fi fost posibil fără fondurile europene oferite atât la etapa de preaderare a statului, cât și după aderarea la UE. Țara baltică a beneficiat în ultimele două decenii de peste 30 de miliarde de euro.
Aderarea la UE a generat mii de locuri de muncă. Lituanienii au început să lucreze în sectoare inovatoare, cum ar fi IT-ul și biotehnologia. Acum, tinerii nu mai pleacă să caute norocul în alte țări, ci rămân acasă ca să muncească sau să dezvolte start-up-uri.
Tânărul din imagine are 22 de ani și este student la facultatea de Jurnalism a unei universități din Vilnius. Este dintr-un sat situat la aproape 300 de km distanță de capitala țării. El spune că viața s-a îmbunătățit mult în ultimii ani, iar părinții săi au posibilități mult mai mari acum.
,,Părinții mei au o situație financiară mai bună acum pentru că înainte le-a fost mai dificil din acest punct de vedere, dar acum își permit mai multe lucruri, dar și pot călători. Pentru mine, la fel, viața este bună, vă spun onest. Prețurile sunt mari uneori, dar totul este accesibil pentru că și salariile cresc’’.
Acesta activează part-time la o publicație lituaniană și câștigă aproape 900 de euro lunar. După absolvirea facultății, tânărul nu vede alt viitor decât în țara sa, pentru că, spune el, aici sunt multe oportunități de dezvoltare.
,,Mie îmi place Lituania. Este posibil orice aici’’.
Și alți lituanieni afirmă că țara lor a devenit mult mai puternică din punct de vedere economic odată cu începutul drumului european.
,,Dezvoltarea a fost foarte rapidă. La început a fost înceată, dar mai târziu investițiile Uniunii Europene în economie și nu doar, dar în clădiri, drumuri au transformat Lituania într-o țară atractivă pentru investitori. Fără dubii că este mult mai bine să trăiești acum în Lituania. Știți, chiar și oamenii în etate, care țin minte timpurile trecute, susțin de asemenea că este mult mai bine în prezent față de 20 de ani în urmă, de exemplu, când țara noastră era parte a Uniunii Sovietice’’.
Schimbările vizibile de acasă i-au făcut pe mulți lituanieni aflați la muncă în străinătate să revină acasă. Mai mult, țara baltică este acum atractivă și pentru străini. Printre ei se numără și acest tânăr din Pakistan, care este student, dar care muncește și în calitate de curier la un restaurant din Vilnius. Astfel, spune studentul străin, are propriii bani fără să-i pună la cheltuieli pe părinții săi.
,,Lituania este cea mai bună opțiune. Lituania oferă o bună calitate a învățământului și competențe pe măsură și îți va îmbunătăți personalitatea în cel mai reușit mod’’.
Într-un interviu exclusiv pentru ONE TV, șeful reprezentanței Comisiei Europene în Lituania, Marius Vaščega, a declarat că din 2004 și până în prezent, Uniunea Europeană a alocat peste 30 de miliarde de euro Lituaniei, suma, subliniază oficialul european, este una colosală pentru țara cu aproape trei milioane de oameni.
,,Dar cred că, până la urmă, nu este vorba atât de suma fondurilor, cât de ceea ce ai putea face cu acele fonduri. Și cred că sunt câteva cifre pe care aș putea să le menționez și care ar putea fi interesante de comparat. Lituania, în 2004, când a aderat la UE, era 50% din media PIB-ului UE, iar acum în jur de 90 %, deci a avut o creștere uriașă. Comerțul extern a crescut de mai multe ori și acum o majoritate absolută a acelui comerț este cu UE’’.
Iar proiecte cu bani europeni au fost și sunt în diverse domenii atât în mediul privat, cât și cel de stat, dar în perioada de preaderare, agricultura a beneficiat cu precădere de fondurile UE, potrivit lui Vytautas Plunksnis, fondatorul Asociației Investitorilor din Lituania.
,,Mai târziu o mulțime din sectorul public și privat au beneficiat, începând de la drumuri și renovarea străzilor urbane. A fost ajutor la achiziția de noi tehnologii pentru afaceri. Deci, s-a simțit peste tot și, dacă conduci prin țară, poți vedea multe plăcuțe că aceasta a fost parțial finanțată din fonduri europene’’.
Pe lângă sprijinul economic, Vilnius a avut altul pentru eradicarea corupției, o problemă mare și gravă până la aderarea la UE.
,,După căderea Uniunii Sovietici și proclamarea independenței, una dintre cele mai mari probleme a fost că unii oameni încercau să fie mai șmecheri decât alții și să-și dezvolte afacerile nu într-un mod transparent și da, a trebuit să luptăm împotriva (n.r.-corupției)’’.
Acest material a fost produs în cadrul proiectului „Media4EUIntegration: Creșterea acoperirii mediatice a politicii externe și procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, implementat de către IPRE și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, finanțat de Ministerul Federal German al Afacerilor Externe.
Lasă un comentariu