NOUTĂȚI

Guvernul României va finanța restaurarea „Conacului urban al familiei Donici”, un monument arhitectural din Chișinău, pentru care va aloca 2,3 mil euro

Compus de Redacția STAR

Guvernul României va finanța restaurarea „Conacului urban al familiei Donici”, un monument arhitectural din Chișinău, pentru care vor fi alocați aproximativ 2,3 milioane de euro. Este vorba despre clădirea situată pe strada Bănulescu-Bodoni 35, din Capitală.

,,Executivul a aprobat acordarea unui sprijin de 11,8 milioane lei pentru restaurarea monumentului de arhitectură și istorie de importanță națională din municipiul Chișinău, de pe Strada Mitropolit Gavriil Bănulescu. Așadar, în proporție din bugetul total, aproape 50% din bani surveniți de la Guvernul României, în baza ajutorului financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova și care este în vigoare’’, a spus  Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului României.

Potrivit ministrului Culturii, Sergiu Prodan, după restaurare, clădirea va deveni din nou o atracție arhitecturală a capitalei.


,,Pe lângă faptul că, datorită lui, vom readuce la viață un obiectiv arhitectural de patrimoniu, după restaurare aici vor fi amplasate mai multe structuri responsabile de protejarea patrimoniului național. Este vorba, în special, de Institutul Patrimoniului Cultural, Agenția de Inspectare și restaurare a monumentelor și Agenția Națională Arheologică’’, – a scris ministrul Culturii pe Facebook.

Conform datelor Ministerului Culturii, primele mențiuni documentare despre clădire au apărut în anul 1863, iar aceasta este inclusă în registrul monumentelor din Republica Moldova protejate de stat. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu