NOUTĂȚI

Cel puțin șase persoane, inclusiv o moldoveancă au fost omorâte în urma atacului terorist din Yaffo, Tel-Aviv

Compus de Redacția STAR

O moldoveancă a fost ucisă într-un atac terorist din Tel Aviv de marți seara, care a mai făcut cel puțin încă șase victime. Alte 16 persoane au fost rănite în Yaffo cartierul istoric al Tel Avivului. Atacul a avut loc în staţia de tramvai Sderot-Ierusalim. Potrivit poliţiei, doi indivizi înarmaţi au deschis focul încă în timp ce se aflau în tramvai şi au continuat să împuște şi după ce au coborât pe bulevardul Ierusalim.

Identitatea moldovencei omorâte nu este încă confirmată de autoritățile de la Chișinău, însă conform presei din Israel, este vorba despre Nadia Sokolenco în vârstă de 40 de ani. Ea a emigrat în Israel din Moldova acum 18 ani. Este căsătorită și are o fiică de 6 ani. Ea lucra manager de birou la o firmă high-tech, având anterior o carieră în calitate de stilist. Un prieten apropiat a descris-o presei ca fiind „întruchiparea iubirii pentru viață, a luminii și a optimismului cosmic.”

Potrivit martorilor unul dintre atacatori era înarmat cu un cuțit. Acesta a înjunghiat mai multe persoane în stradă, înainte să fie lichidat împreună cu complicele său de forțele de securitate israeliene. Atacatorii s-au dovedit a fi palestinieni din Cisiordania. Poliția a catalogat incidentul drept un atac terorist însă nicio grupare din regiune nu l-a revendicat.

VO: La doar câteva minute după teract, Iranul a atacat Israelul cu aproximativ 180 de rachete balistice și supersonice. Majoritatea au țintit obiective militare de pe teritoriul israelian. Iranul a declarat că atacul este o răzbunare pentru uciderea de către Israel a unuia dintre cei mai importanți comandanți iranieni și a liderilor organizațiilor recunoscute drept teroriste, Hamas și Hezbollah, pe care le susține.

Majoritatea rachetelor au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană israeliene, cu suportul avioanelor americane și britanice de pe mare, au declarat oficialii de la Ierusalim, în timp ce omologii lor de la Teheran susțin că, de fapt, 90% din proiectile și-au lovit țintele.

Nu este încă clar cât de multe pagube au fost cauzate, însă, conform declarațiilor de la Teheran, au fost deteriorate sau distruse trei baze militare ale Israelului.

Din motive de securitate, materiale video de la obiectivele militare atacate nu au ajuns în presă. Se știe însă că unele rachete au lovit și ținte civile. Imaginile de la fața locului arată clădirea unei școli parțial distrusă.

La nouă și jumătate seara, ora locală, armata israeliană a anunțat că pericolul iranian a trecut și că lumea poate ieși în siguranță din adăposturi. Zborurile temporar oprite au fost de asemenea reluate. Potrivit presei israeliene, în urma atacului, pe care l-a numit cel mai masiv atac aerian asupra statului evreu, a decedat o singură persoană – un palestinian peste care a căzut un fragment de rachetă. Locuitorii din Tel Aviv susțin că atacul de luni s-a simțit mult mai sinistru comparativ cu cel din aprilie, când Iranul a lansat în jur de 140 de rachete.

„De data aceasta a fost complet diferit; zgomotul a fost mult mai puternic, iar intensitatea a fost mult mai mare. Am simțit că este la fel ca înainte, iar în momentul în care am realizat că nu mai este așa, am fugit în adăpost și, știți, ne-am ascuns. Cred că a fost extrem de înfricoșător, nimic din ceea ce am fi putut anticipa.”

„Sunt foarte dezamăgit. Observ încotro se îndreaptă războiul și nu sunt satisfăcut de acest lucru. Sper că totul va fi bine. ”

În același timp, presa iraniană a relatat cum, pe străzile Teheranului, oamenii au celebrat actul de răzbunare asupra statului evreu.

Liderii Iranului au avertizat Israelul că, dacă va riposta, vor ataca din nou, mult mai dur. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis însă răzbunare și le-a reamintit liderilor de la Teheran soarta liderilor Hezbollah din Liban și Hamas din Gaza, care au fost recent asasinați.

„În această seară, Iranul a făcut o mare greșeală – și va plăti pentru asta. Regimul de la Teheran nu înțelege hotărârea noastră de a ne apăra și de a cere socoteală dușmanilor noștri. Sinwar și Deif nu au înțeles acest lucru; nici Nasrallah sau Mohsen. Se pare că nici cei de la Teheran nu înțeleg asta”, a spus Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului.

Atacurile au avut loc în aceeași zi în care armata Israelului a anunțat oficial lansarea unei operațiuni terestre „limitate și localizate” în sudul Libanului, împotriva teroriștilor Hezbollah. Conform autorităților israeliene, scopul invaziei este de a permite celor peste 60.000 de locuitori israelieni din apropierea graniței să se întoarcă în siguranță în casele lor, pe care au fost nevoiți să le părăsească din cauza atacurilor continue ale Hezbollah, desfășurate în semn de solidaritate cu aliații Hamas.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu