NOUTĂȚI

Blocul Victorie, din nou ținta perchezițiilor. Cinci persoane, încătușate după descinderi

Compus de Redacția STAR

Blocul Victorie, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, a ajuns din nou în vizorul oamenilor legii. Cinci persoane au fost încătușate după ce procurorii și ofițerii CNA au efectuat marți 51 de percheziții în municipiul Comrat din Găgăuzia. Oamenii legii au percheziționat birourile organizației teritoriale a formațiunii, domiciliile și automobilele suspecților care ar fi comis mai multe ilegalități, inclusiv ar fi plătit oamenii pentru a participa la protestele organizate de Ilan Șor. În aceeași zi au fost făcute publice o parte dintre interceptările dintre persoanele urmărite în cauza penală. În una dintre interceptări o persoană se roagă ca Vladimir Putin să ocupe regiunea Odesa din Ucraina, dar și Republica Moldova.

,,- Sandu, Sandu… Păi se spune că dacă va câștiga, ne va închide și universitatea. Taraclia este deja închisă și urmează încă una.

– Și cea agricolă s-a închis deja.

– Păi, vezi?

– Vă puteți imagina, agronomi, nu au nevoie de nimic. Doamne, dă-i putere lui Putin ca să ia Odesa și pe noi.

– Da’’.

În altă secvență persoanele vorbesc despre sumele de bani cu care sunt remunerate pentru participarea la protestele organizate de gruparea criminală condusă de Ilan Șor.

,,- Dar acești 200 de lei cui… și pentru ce i-au dat?!

– Toți activiștii primesc 200 de lei. De exemplu, eu eram cu cinci oameni și mi-au dat 1000 de lei și a trebuit fiecăruia dintre ei câte 200 de lei.

– Deci, pentru ce i-au dat? Doar așa sau pentru un fel de miting?

– Pentru miting, desigur! Doar așa, cine îți va da?!

– Pentru care miting? Ai fost la judecătorie sau în altă parte?!’’

,,Astfel, în procesul documentării au fost fixate mai multe episoade de mobilizare a cetățenilor la proteste contra unor remunerații bănești, achitarea ilegală a transportatorilor de pasageri la protestele organizate, precum și achitarea salariilor pentru activiștii formațiunii. De asemenea, a fost documentată plata suplimentelor la pensii și la salarii pentru unii bugetari prin intermediul aplicației “ПСБ» a Bancii din Federatia Rusă “Промсвязьбанк”, a spus Ina Voloșciuc, ofițeră de presă a CNA.

Acțiunile de urmărire penală au avut loc în cadrul unor dosare inițiate pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, spălare de bani și falsificarea rapoartelor financiare.

,,În total, au fost efectuate 51 de percheziții la 20 figuranți, inclusiv în birourile acestora din incinta organizației teritoriale Comrat a formațiunii”.

Cele cinci persoane au fost reținute pentru 72 de ore, iar reținerile și descinderile au loc după acțiuni similare care au vizat în ultima perioadă blocul Victorie. În componența Blocului Victorie sunt patru formațiuni: Șansă, Renaștere, Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Victorie.

Ilan Șor, liderul blocului, care ar fi principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Chișinăului, se ascunde din luna februarie a acestui an de justiția din țara noastră în Federația Rusă. În luna aprilie 2023, Ilan Şor a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară. El neagă acuzațiile.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu