NOUTĂȚI

Pictura murală „Visul Olimpic” de pe o clădire de la intersecția străzii Ștefan cel Mare cu Ismail a fost parțial acoperită cu vopsea

Compus de Redacția STAR

Scandal în Capitală. Pictura murală „Visul olimpic” de pe o clădire de la intersecția străzii Ștefan cel Mare cu Ismail a fost parțial acoperită cu vopsea pe 29 septembrie de angajații companiei de publicitate Neorama. Atunci, poliția și autoritățile locale au reușit să oprească muncitorii înainte ca pictura să fie complet zugrăvită. A doua zi, deasupra desenului a apărut un panou publicitar imens.

Desenul mural de pe clădirea de pe strada Ismail va fi restaurat în curând, promit autoritățile locale. Cu toate acestea, la doar o zi după ce a fost parțial acoperit cu vopsea, pe clădire a apărut un banner publicitar. Potrivit primarului capitalei, Ion Ceban, acum accesul pe acoperișul clădirii va fi interzis pentru a preveni incidente similare.

Adjunctul pretorului sectorului Centru al capitalei, Andrian Sergiu, afirmă că, într-adevăr, compania deținea autorizație pentru plasarea reclamei pe acea clădire, dar a demontat benevol bannerul înainte ca desenul să fie realizat. Acum însă, potrivit pretorului, fără nicio autorizație, lucrătorii au încercat să-l acopere cu vopsea, dar au fost opriți la timp de poliție.

,,Intrarea în scară nr.8 a fost blocată, iar muncitorii au fost informați despre lipsa autorizației. La 30.09 un alt grup de persoane au pătruns prin alte scări pe acoperiș și au instalat un panou fără acte permisive. La moment, se efectuează lucrări de blocare a tuturor scărilor pe unde ar putea întra sau pătrunde muncitorii’’.

Comitetul Național Olimpic a calificat acest incident drept vandalism și a trimis o scrisoare autorităților, solicitând restaurarea picturii murale „Visul olimpic” și întreprinderea măsurilor pentru protejarea acesteia.

,,Acest simbol important pentru comunitatea noastră și pentru susținătorii valorilor olimpice a fost grav afectat, iar acest act de vandalism aduce prejudicii nu doar esteticii urbane, ci și imaginii de unitate și mândrie națională pe care muralul o reprezintă’’, – se menționează în scrisoarea expediată primăriei și Guvernului.

La rândul său, proprietarul companiei de publicitate Neorama, Sandu Osadcenko, afirmă că întreprinderea are autorizație pentru plasarea reclamei, iar reprezentanții autorităților locale mint. De asemenea, Osadcenko a subliniat că atât el personal, cât și compania sa sprijină sportivii moldoveni, dar, în opinia lui, mesajul transmis de bannerul afișat este mai important.

,, Azi Neorama a plasat aceasta imagine pe bulevardul Stefan cel Mare. Timp de trei zile rusofonii din Moldova, la braț cu corupționiştii locali au depus eforturi acerbe de stopare a activității noastre legale pentru care deținem autorizație pentru 2024. Olimpiada a fost un vis frumos cu momente de glorie pentru Moldova… Astăzi el a devenit istorie…MOLDOVA însă merge mai departe… În față avem cel mai important examen din toată istoria de peste 30 de ani a țării noastre pe care trebuie să-l trecem cu demnitate… Prin acest gest Neorama susține parcursul european al țării noastre’’, -a scris pe pagina sa de Facebook proprietarul companiei.

Reprezentanții Cancelariei de Stat au precizat că, în luna iulie, agenția de publicitate „Neorama” au venit cu o solicitare privind desfășurarea unei campanii outdoor de sensibilizare a opiniei publice, în vederea desfășurării referendumului pe tema aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar structura din subordinea Guvernului nu a dat acceptul în acest sens. În opinia deputatului PAS, Radu Marian, vandalizarea ,,Visului Olimpic” este o provocare ordinară.

,,O companie publicitară a decis să facă niște bani în plus și a instalat deasupra un banner cu Uniunea Europeană, cu un scop de denigrare a cauzei europene. Imediat după ce s-a făcut această prostie, au venit cu comentarii blogerii lui Șor, Dodon pe telegram, acuzând în mod ridicol guvernarea și PAS. Fugarii sunt disperați și se înșeală dacă cred că astfel de trucuri vor funcționa”.

A afirmat alesul pe internet. Între timp, locuitorii Chișinăului consideră că vopsirea picturii sau plasarea unui banner deasupra muralului este o idee proastă. Unii cred că acest gest reprezintă lipsa de respect față de sportivi, iar alții că desenul oferă un aspect mai frumos orașului decât reclama.

,,100 de procente trebuia să fie măcar ceva dar nu să-l vopsească din nou, nu știu. E straniu, cred că Chișinău merită să are mai multă artă și asta artă validă și e deschisă pentru toți. Noi putem să vedem, am văzut, ne-am bucurat, ne-am pornit, dar acuma n-o să fie nimic’’.

,,Astfel de acțiuni nu ar trebui să aibă loc. Iată acolo este loc liber, acolo. Acest banner putea fi amplasat oriunde e loc liber, iar pictura murală era frumoasă, îmi plăcea’’.

,,Ideea foarte rea, pentru că se privește foarte frumos. Clădirile date sunt destul de vechi, dar asta pur și simplu Shef’s kiss, stă foarte bine aici. Îi foarte trist că vopsesc’’.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a calificat aceste acțiuni drept un „abuz” și a promis că autoritățile locale se vor adresa organelor de drept și, de asemenea, vor lua măsuri în viitorul apropiat pentru a restaura pictura murală.

,,Dacă vor continua tot așa, noi voi ținem cont pe viitor și o să se leagă cu sancțiuni și pe alte cauze, nu doar pe acest subiect. Nu facem sperietori aici, dar credem că trebuie să existe măcar bun simț în aceasta privința, iar când cineva se impune în formatul în care au făcut-o ei, obraznic, sfidând absolut pe de o parte autoritatea publica locală, de cea altă autoritatea publica centrală și nemijlocit olimpicii care au dus faima Republicii Moldova peste hotare în acest an’’.

Pictura murală „Visul olimpic” a fost pictată pe clădirea de pe strada Ștefan cel Mare, nr. 8, înaintea Jocurilor Olimpice, în semn de susținere a sportivilor moldoveni.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu