Treizeci de camere video corporale și echipamente conexe au fost donate Inspectoratului de Stat al Muncii. Reprezentanții instituției susțin că donația va contribui la protejarea drepturilor atât ale angajaților, cât și ale angajatorilor. Mai mult, camera corporală va asigura transparența și imparțialitatea controalelor efectuate de angajații inspectoratului.
,,Așa. Bodycamera este gata de a funcționa. La apăsarea butonului s-aprinde culoarea roșie și dă un semnal pentru toți, că noi filmăm. De fapt noi anunțăm toți că noi filmăm. Sânt cazuri diferite că filmarea de fapt provoacă o agresiunea și avem posibilitatea să filmăm fără a anunța’’.
Toate materialele înregistrate de cameră vor fi ulterior stocate pe un server special, unde datele vor fi păstrate mai mult de un an. Ștergerea sau modificarea înregistrărilor video va fi imposibilă. Acest lucru este important nu doar pentru a documenta eventualele cazuri de muncă ilegală, dar și pentru a proteja inspectorul de acuzații de corupție, susține ministrul Muncii. Potrivit lui Alexei Buzu, doar de la începutul acestui an au fost înregistrate 1665 de cazuri de muncă ilegală, dintre care în 1230 de cazuri persoanele au fost restabilite în drepturi. Spre comparație, în ultimii 8 ani, doar 227 de persoane au fost restabilite în drepturi, adică de aproape 5 ori mai puține decât de la începutul anului 2024.
,,În esență într-o săptămână colegii de la inspectorat identifică 80 de persoane în mediu, comparativ cu cât se identificau într-un an de zile, spre exemplu dacă vorbim de anul 2022, 2021, 2019 și mai departe. Aceste rezultate nu au apărut de la sine, aceste rezultate au fost obținute cu o muncă foarte dificilă’’.
Ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks, a menționat că reformele de acest gen apropie Moldova de standardele UE în două direcții – combaterea corupției și transparența proceselor din structurile de stat, precum și lupta împotriva muncii ilegale.
,,Camerele de corp vor oferi o evidență a ceia ce s-a întâmplat la inspecție în cazul în care mai târziu există vreo dispută. Echipamentele vor ajuta personalului să efectueze inspecții transparente și să se protejeze de potențiale acuzații de corupție care ar putea afecta reputația instituției’’.
Valoarea totală a camerelor este de aproximativ 45 de mii de euro. Acestea au fost achiziționate cu sprijinul UE și al Organizației Internaționale a Muncii. Cele 30 de camere vor fi distribuite în 10 localități: Chișinău, Bălți, Cahul, Cimișlia, Drochia, Edineț, Orhei, UTA Găgăuzia, Călărași și Căușeni.
Lasă un comentariu