NOUTĂȚI

A fost lansat Programul de Vouchere pentru Electrocasnice. Programul are un buget de 54,4 milioane lei

Compus de Redacția STAR

Mai multe familii din Republica Moldova care se confruntă cu facturi mari la energie vor putea să își schimbe frigiderele și mașinile de spălat vechi pe unele noi, mai eficiente energetic. Beneficiarii vor primi un vouchere în valoare de 7000 de lei, care va acoperi 70 la sută din costul unui electrocasnic nou. Acest lucru este posibil în cadrul Programului de Vouchere pentru Electrocasnice lansat de Ministerul Energiei, finanțat de Guvernul Republicii Moldova în colaborare cu Guvernul Norvegian. Bugetul total este de 54,4 milioane lei pe un termen de trei ani.

,,Propunem consumatorilor care fac parte din categoria de vulnerabilitate extremă energetică să schimbe echipamentele lor vechi pe echipamente noi. Guvernul vine să compenseze o bună parte pentru echipamente sau unele chiar integral costul acestei schimbări. Va trebui să demonstreze că își schimbă acel echipament, să vină cu acel echipament vechi și slab performant și să îl aducă fizic la schimb’’, a spus Victor Parlicov, ministrul Energiei.

Beneficiarii vor fi selectați în baza datelor furnizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

,,Am încercat să facem o țintire mai bună a diferitor profile potențiali beneficiari și aici mă refer la consumul de energie, consumatori cu consum mare de energie, gospodării cu mulți copii, persoane cu nevoi speciale în rândul membrilor de familie și persoane în etate’’, a spus Ion Muntean director, Centrul Național de Energie Durabilă.

,,Pentru mașina de spălat vorbim de categoria energetică de la A la B, pentru frigider vorbim de categoria energetică A, B, C, și D dorim să creștem gradul de eficiență energetică în conformitate cu standardele UE, domeniul eficienței energetice. Dacă anul trecut am avut un singur magazin care acorda și becuri, anul curent vorbim de altă competivitate de șase magazine care vor distribui aceste proporțional pe toată suprafața țării’’, a spus Carolina Novac, secretara de stat a Ministerului Energiei.

Reprezentanții Agenției pentru Eficiență Energetică au anunțat că economiile de energie vor fi calculate post-factum. De asemenea, Agenția va verifica prezența acestor electrocasnice în gospodăriile beneficiarilor, pentru a asigura respectarea condițiilor programului și evaluarea impactului acestuia asupra consumului de energie.

Beneficiarii Programului vor primi voucherele electronice direct în cabinetul personal de pe platforma compensatii.gov.md sau prin SMS. De asemenea, cei care nu pot valorifica personal voucherul au posibilitatea de a împuternici o altă persoană să o facă, prin intermediul unei procuri.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu