NOUTĂȚI

Peste 6000 de persoane au fost evacuate din sud-estul României în așteptarea ploilor torențiale și inundațiilor grave

Compus de Redacția STAR

Alertă de vreme extremă în România și măsuri fără precedent luate de autorități. Peste 6.000 de oameni din 28 de localități au fost evacuați duminică. Cei mai mulți provin din județe Galați și Vaslui, pentru care a fost emis până marți dimineața cod roșu de vânt puternic, ploi și inundații. Autoritățile au mobilizat în ajutorul lor, peste 9000 de pompieri.

„Cetățenii din zonele inundate sunt rugați să părăsească locațiile. Încercați să evacuați și animalele. Vă mulțumesc. ”

Marea majoritate a persoanelor evacuate locuiesc pe albia râurilor și în zone cu risc potențial de inundații, deja afectate de viiturile grave de acum două săptămâni. Peste 7.000 de gospodării din județul Galați au fost atunci inundate.

 „Nici nu pot să mai plâng de atâta supărare, inundații Domnul ne-a nenorocit cu atâtea inundațiile acestea. A treia oară…doi metri și jumătate apa sus. Tot s-a discompus, tot s-a stricat.”

 „S-a stricat totul în casă și pereții s-au crăpat uite așa. Până deasupra capului.-Rămâneți aici în sala de sport. -Pentru seara asta, poate a da Dumnezeu să nu vină apa, să mă duc acasă.”

 „Nici n-am vrut să plecăm de acasă. Efectiv eu am pregătit pentru copii și mama soacră și nu ne-au dat voie. Am sperat că poate nu mai vine. După două săptămâni să te aștepți să mai vină încă una, nu vroiam. Am lăsat animale, am lăsat animale, toate ce ne-a mai rămas din tura trecută, ce am salvat că s-a băgat mama… apa până aici. Noi n-am terminat nici să scoatem mâlul, n-am terminat nimic de făcut acolo.”

„Nu înțeleg de ce autoritățile de 11 ani de zile… se știe că zona asta este inundabilă și nu s-a făcut absolut nimic, nimic… și n-o să facă. Câți oameni trebuie să mai moară ?”

Autoritățile de peste Prut anunţă că în weekend au fost înregistrate 90 de localităţi din 27 de judeţe au fost afectate de vremea rea. Copacii şi stâlpi doborâţi de vânt au avariat 11 maşini şi două case.

În același timp, bilanțul victimelor uraganului „Helen” care a lovit sud-estul Statelor Unite, a crescut luni la cel puțin 90 de oameni. Milioane de americani au rămas fără curent electric, iar sute de persoane sunt încă date dispărute.

Uraganul „Helen” s-a dezlănțuit la sfârșitul săptămânii trecute în nord-vestul statului Florida. El a fost evaluat de meteorologi la nivelul patru pe scara de cinci puncte. Viteza vântului a atins 225 km/h. Pagubele provocate de uragan sunt estimate la zeci de miliarde de dolari.

Locuitorii din Florida, afectați de numeroase furtuni, spun că nu au mai văzut una ca aceasta.

„Este cel mai groaznic uragan. Nici pe aproape nu poate fi comparat.”

„Este cea mai groaznică furtună din toate timpurile. Bunica mea locuia chiar aici. Ea mi-a povestit că cea mai puternică furtună a fost în 1935, însă apa niciodată nu s-a ridicat mai sus de casa ei.”

Uraganul Helen s-a situat pe locul 14 în clasamentul celor mai puternice uragane din Statele Unite, de când au început măsurătorile. Furtuna a fost catalogată drept a treia după mărime din istorie. Mai mari au fost doar uraganele „Ida” în 2017 și „Opal” din 1996.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu